MOLENWAARD – Na urenlang vergaderen zijn Graafstroom, Liesveld en Nieuw-Lekkerland er uit, de drie gemeentes gaan verder onder de naam Molenwaard. Tot op het laatste moment werd door de fracties van de SGP en CU van Nieuw-Lekkerland gepoogd de andere fracties over te halen en de nieuwe gemeente ‘Kinderdijk’ te noemen. Maar nadat dit mislukte, gaven de beide partijen zich dinsdagavond 22 februari gewonnen en werd definitief gekozen voor de naam Molenwaard.

Alles digitaal
De komende maanden gaan de gemeenten aan de slag met het maken van een strategische visie. Uitgangspunt hierbij is het denken in 13 kernen en niet in één gemeente. Het kerngericht werken gaat uit van het principe dat inwoners in 2014 vrijwel al hun producten en diensten digitaal kunnen krijgen. Omdat het digitaal is, kan dit vanuit huis en dus wanneer de inwoner dit wil. Daarnaast gaat de nieuwe organisatie actief de kernen in als het gaat om (bouw)projecten, huisbezoeken en burgerparticipatie. De medewerkers werken dus op locatie aan beleid, aan uitvoerende taken, participeren met inwoners, bedrijfsleven en maatschappelijk middenveld en aan dienstverlening.

Naam
De nieuwe gemeente Molenwaard ligt in de Alblasserwaard. De naam waarvoor de drie gemeenteraden hebben gekozen, is een van de vele namen die uit een burgerconsultatie in oktober en november 2010 naar voren is gekomen. Ze verwijst naar het grote aantal molens binnen de grenzen van de nieuwe gemeente: 39. Met dit aantal – waaronder de molens in Kinderdijk die op de Werelderfgoedlijst van de Unesco staan – is Molenwaard de molenrijkste gemeente van Nederland.

Rijkssteun
Natuurlijk moet er nog veel werk worden verzet in de uitwerking van de strategische visie en dienstverleningsconcept, maar daar is met de gekozen werkwijze dan ook nog een kleine twee jaar voor. De gemeenteraden hebben het college tot mei gegeven om met een voorstel te komen.
De gemeenten verwachten dat de provincie en het Rijk hun besluit zullen steunen. “Een herindeling van onderop krijgt steun. Dit is het de afgelopen jaren gevoerde overheidsbeleid. Ik ben heel blij met de genomen besluiten en we kunnen hard aan de slag om het bedje te spreiden voor de nieuwe gemeente”, aldus burgemeester Van der Borg, die de gezamenlijke gemeenteraadsvergadering voorzat.

Doorgaan
Secretaris van de drie gemeenten Van Ginkel onderschrijft de woorden van burgemeester en voelt zich gesteund door acceptatie van enkele grondbeginselen van de strategische visie. “We moeten het nu praktisch gaan invullen. Onze organisatie gaat hier hard aan werken. Er is al veel werk verzet en we gaan door op de ingeslagen weg.”

Deel dit bericht via...