ALBLASSERDAM – Twee Alblasserdamse tieners hebben deze week tijdens het buitenspelen een oude handgranaat langs de rivier de Noord gevonden.  Het explosief bleef twee dagen lang in de achtertuin van een woning in de nieuwbouwwijk Alblasserwerf in Alblasserdam liggen. Donderdag 17 februari heeft de Explosieven OpruimingsDienst (EOD) het meer dan tachtig jaar oude projectiel gecontroleerd tot ontploffing gebracht.

Tobias Korevaar (12) en zijn buurmeisje Mirthe Kruithof (11) deden de vondst dinsdagmiddag tijdens het buitenspelen. “We liepen langs de rivier; daar spelen we heel vaak. Tussen de struiken langs de kant zag ik een vreemd ding liggen. Het leek een beetje op een urn. Omdat ik er door prikkelbosjes niet goed bij kon, vroeg ik of Mirthe het ding wilde pakken,” vertelt Tobias. Mirthe vervolgt lachend: “Ik moest het weer eens voor hem opknappen… Ik kon er wel bij en heb de granaat mee naar huis genomen.”

Nietsvermoedend werd de vondst in de huiskamer getoond aan de ouders van Mirthe. Moeder Judith had niet door dat het om een explosief ging: “Ik had geen idee wat het was, maar mijn man herkende in het ijzer direct een granaat en belde de politie. De wijkagent is daarna bij ons langs geweest en heeft ‘m bekeken. Omdat er geen beugel aan zat, dacht hij aan een oefengranaat. Toch vertrouwde hij het niet helemaal en bracht de explosieven opruimingsdienst op de hoogte. De opruimingsdienst heeft donderdag met speciale apparatuur het projectiel laten ontploffen.”

Hoewel alles goed is verlopen, huivert Judith bij het idee wat er had kunnen gebeuren. “Ik vind het toch een gek idee dat de granaat twee dagen lang in mijn achtertuin heeft gelegen. Achteraf hoorden we dat als de kinderen aan het hoedje hadden getrokken, de granaat had kunnen ontploffen. Daar wil je toch niet aan denken?”

Dat het explosief niet direct onschadelijk werd gemaakt, is volgens politiewoordvoerster Wilma Noordergraaf niet vreemd: “De wijkagent heeft de vondst gemeld bij de EOD. Aan de hand van die melding bepaalt de dienst hoe urgent het is, want ook zij moeten keuzes maken.”

Gemeente Alblasserdam heeft direct na de ontploffing het stuk grond waar de vondst werd gedaan, met hekken afgesloten. Samen met CV Alblasserwerf, eigenaar van de grond, zoekt de gemeente uit wat er met de rest van de grond moet gebeuren. De grote berg zand naast de grond wordt niet afgesloten omdat dit nieuw, schoon zand bevat. De direct omwonenden zijn met een brief geïnformeerd.