NIEUW-LEKKERLAND – In de nacht van 1 op woensdag 2 februari is in vier woningen aan de Dorpslaan en in drie woningen aan de Lekdijk ingebroken. De buit bleek vooral geld en pinpassen. Daarnaast werd ook een aantal keer geprobeerd in te breken. De Forensische Opsporing heeft de sporen veiliggesteld. Hoewel er een uitgebreid buurtonderzoek is gehouden, zijn er geen directe aanwijzingen die naar de verdachten leiden. Waarschijnlijk zijn er wel camerabeelden beschikbaar.

Mariëlle van der Slik, een bewoonster van de Dorpslaan waar werd ingebroken vertelt: “Mijn pinpas werd gestolen en ze hadden een viercijferige code uit mijn agenda gescheurd. De inbrekers zijn direct naar de Rabobank gelopen om de pas leeg te halen. Gelukkig was de code die zij hadden niet de goede en dus werd de pas na drie keer geblokkeerd. Enkele pasjes zijn rondom de bank teruggevonden. Volgens mij zijn er door de bank beeldopnames gemaakt. Of daar iemand herkenbaar op staat, weet ik niet.”

Een opvallend feit is volgens Van der Slik dat twee straatlantaarns voor haar deur kapot waren tijdens de inbraak. “Ik had al diverse keren bij de gemeente geklaagd over het defect. Er is gebeld en gemaild, maar het werd niet gerepareerd. Hierdoor was het hier aardedonker. Ik geef de gemeente niet direct de schuld, maar het was toch wel een ding waardoor het minder veilig was en de kans op inbraak groter.”

Geen eerdere meldingen
Voorlichter Dave Heemskerk van de gemeente Nieuw-Lekkerland is de eerste melding pas op 28 januari binnengekomen. “We zijn er toen direct mee aan de slag gegaan. Op 31 januari hebben we de melding doorgegeven aan mensen die daar over gaan en op 2 januari werd het probleem deels verholpen. Omdat de gerepareerde lamp bleek te knipperen is op donderdag 3 januari een spoedreparatie gedaan.” Heemskerk heeft geen idee hoe het kan dat de bewoners aangeven eerder te hebben geklaagd: “Zo staat het in het systeem. Ik kan niet vinden over eerdere meldingen. En voor de volledigheid: een melding zoals het verwisselen van lampen mag tien dagen duren. Daarna moet het verholpen zijn.”

Aanhoudend probleem
Volgens politiewoordvoerster Wilma Noordergraaf zijn woninginbraken een aanhoudend probleem. “De kans op heterdaadaanhoudingen is relatief klein omdat de inbrekers snel en doelgericht te werk gaan. De politie moet het dan ook hebben van alertheid van burgers die direct bellen bij verdachte situaties. In de afgelopen week heeft dat al twee keer tot succes geleid in Arkel en Hardinxveld-Giessendam. Deze verdachten zitten nog vast,” aldus Noordergraaf.

Wanneer u in de dinsdag op woensdagnacht iets verdachts heeft gezien, schroom dan niet de politie hierover in te lichten. Het telefoonnummer hiervoor is 0900-8844.