ALBLASSERDAM – Arend de Jong, lid van de Historische Vereniging West-Alblasserwaard, heeft zaterdagochtend 8 januari forse kritiek geuit op de plannen die gemeente Alblasserdam heeft met Haven-Zuid. Hij deed dit tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van de vereniging. Volgens De Jong, die twaalf jaar lang namens het CDA in de Alblasserdamse gemeenteraad zat, staat de gemeente niet meer met beide benen op de grond. “Je moet je goed beseffen dat de gemeente Alblasserdam geen Amsterdam is. Ik raad de gemeente aan om nog eens goed over de plannen na te denken. Groot worden is niets, je moet groot blijven.” Klik op Lees Meer om verder te lezen.

De ex-ondernemer, die bekend staat om zijn vele anekdotes uit de Alblasserdamse geschiedenis, vertelde het publiek dat dertig jaar geleden al plannen waren voor een toeristische trekpleister. “In 1980 hebben we het scheepje ‘De Dubbeltjes’ overhandigd aan de toenmalige burgemeester met de vraag of er een scheepsbouwmuseum in Alblasserdam kon worden gebouwd. Hier is nooit wat van gekomen. Het is fijn dat er alsnog een toeristische trekpleister komt, maar ik zie de Haven-Zuid plannen nog niet snel slagen. Zoiets bouwen lukt allemaal wel, maar het handhaven wordt een stuk lastiger,” aldus De Jong.

Te veel hooi op de vork
Na de openbare speech lichtte de Alblasserdammer verder toe: “Ik denk dat het project veel te veel gaat kosten. Er worden bijvoorbeeld tachtig hotelkamers gebouwd, hoe willen ze die ooit vol krijgen? En er worden betaalde oude ambachten uitgeoefend. Volgens mij neemt de gemeente echt te veel hooi op de vork. Laat Alblasserdam nog eens goed nadenken over de plannen en schakel desnoods de leden van de Historische Vereniging in. Op die mensen kun je bouwen, dat heeft het verleden inmiddels wel uitgewezen.”

Wethouder Sjoerd J. Veerman, nauw betrokken bij de Haven-Zuid-ontwikkelingen, blijft vertrouwen hebben in het project. “Ik denk dat we een goed concept hebben. De schaal is zeker niet te groot, want per jaar komen tienduizenden bezoekers vanuit heel de wereld door Alblasserdam om de molens van Kinderdijk te bezoeken. En als de nieuwe loods van jachtenbouwer Oceanco er eenmaal staat, hebben we de hotelkamers hard nodig.”

Een stuk mooier
Het aanbod om vrijwilligers van onder meer de Historische Vereniging te betrekken bij het voorstel ziet Veerman wel zitten: “De vrijwilligers zijn meer dan welkom. We kunnen hun hulp goed gebruiken, maar vergeet niet dat zij ook professionele ondersteuning nodig hebben. Al met al wordt Alblasserdam door Haven-Zuid een stuk mooier en ook de werkgelegenheid zal toenemen.”

Behalve de dat de nieuwjaarsbijeenkomst werd gehouden, werd ook de fototentoonstelling over Werf de Noord geopend. Vanaf de vroegste geschiedenis tot aan de opheffing in 2003 komen diverse onderwerpen  aan bod. Behandeld worden onder andere de voorgeschiedenis, de familie Smit, de vooroorlogse jaren, de oorlog, de wederopbouw, de grote bloei in de naoorlogse jaren en het trieste einde van de werf. De tentoonstelling is op zaterdag 15 januari en op zaterdag 22 januari van 10.00 tot 16.00 uur te bezichtigen.

Arend de Jong met het schip ‘De Dubbeltjes’.

 

Voorzitter Ruud Boele vertelde in zijn nieuwjaarstoespraak hoe succesvol de vereniging het afgelopen jaar is geweest en wat de plannen voor 2011 zijn.