ALBLASSERDAM – Robby, de vijfjarige Mechelse herder uit Alblasserdam, die in oktober en november van dit jaar noodgedwongen vier weken lang van zijn overleden bazin moest eten om te overleven, heeft een nieuw thuis. De Hagenaars Ad en Mària Snijders willen de herder zo goed als ze kunnen verzorgen. Zaterdag 18 december is Robby, die voortaan Bobbie gaat heten, vanuit het dierenpension in Sliedrecht  meegenomen naar Den Haag om daar een nieuw leven te beginnen. “We hadden meteen een goede klik met Robby. Het is een waakzame, gezonde, krachtige hond met lieve, aandoenlijke ogen en waarschijnlijk een standvastig karakter,” vertelt de 68-jarige Mària, die van het dier een ‘bekakte Haagse hond’ wil maken. Klik op Lees Meer om verder te lezen.

Vrijdagavond 12 november werd de alleenstaande Alblasserdamse in verre staat van ontbinding in haar woning aan de West-Kinderdijk gevonden door haar schoonzoon. Vermoedelijk lag de vrouw zo’n vier weken dood in huis en is zij een natuurlijke dood gestorven. Hond Robby had uit overlevingsdrang van het lichaam van de Alblasserdamse gegeten. Drinken haalde hij uit een sloot in de achtertuin. De achterdeur was namelijk niet op slot. De weken na de vondst verbleef Robby in Sliedrecht; wachtend op een nieuw baasje.

Emotioneel
Toen Mària Snijders in de krant en op internet las dat de hond een nieuw baasje zocht, was ze direct enthousiast, maar tegelijkertijd ook erg geschrokken: “Ik zag veel nare reacties staan. Maar wat kan zo’n beest er aan doen? Deze hond werd als een Bijbelse Kaïn afgeschilderd. Gooien met modder naar personen zou hypothetisch gezien enig nut kunnen hebben. Maar een dier zwartmaken, dat zichzelf niet eens kan verdedigen, vind ik absoluut niet kunnen. Wie stigmatiseert een hond, die handelde om te overleven? Deze hond verdient een nieuw leven en mag geen tweede litteken oplopen. We gaan gewoon een vrolijke Haagse hond van ‘m maken,” aldus dierenliefhebster Mària. Haar man vulde later aan: “Mària is altijd erg gevoelig. Als zij op televisie dierenleed te zien krijgt, wordt ze altijd erg emotioneel.”

Afgelopen zaterdag 18 december werd de hond in het bijzijn van verzorgster Jolanda van het pension in Sliedrecht en de schoonzoon van de overleden bazin opgehaald door Ad. Volgens Jolanda is het dier in tegenstelling tot de geruchten een hele lieve hond. “We hebben vanaf dat Robby hier was, niets aan hem gemerkt. Het is een heel lieve, gewone hond en hij is absoluut niet agressief.”

Goed leven
De schoonzoon is blij dat de Mechelse herder een nieuwe baas heeft gevonden: “Ik heb er een heel goed gevoel over. Zijn nieuwe baasjes zijn serieus en ze gaan er helemaal voor. Als we de mogelijkheid hadden, hielden we de hond zelf, maar dat kan helaas niet. Ik hoop dat de hond een goed leven krijgt. Voor ons is het een afsluiting van een naar hoofdstuk.”

Ad, die wat minder emotioneel is aangelegd dan zijn vrouw, is maar wat blij met de herder. “Het was liefde op het eerste gezicht. Vanaf het allereerste moment was er een klik tussen Robby en mij. Ik hoop dat het gedrag is, zoals het beest mooi is.”

Verleden
Over de vraag of het niet een naar idee is om een hond in huis te hebben die van een mens heeft gegeten is Ad heel resoluut: “Ach kom, we zien het positief in. De achtergrond hoort er wat ons betreft niet bij. Wij beginnen opnieuw en de hond krijgt een nieuw begin bij ons. We kunnen allerlei dingen bedenken die de hond in zijn hoofd heeft, maar dat weten we toch nooit zeker.”

Zoals het er nu naar uitziet gaat Bobbie, genoemd naar de hond van Kuifje, de stripheld, een goed leven tegemoet met veel aandacht en een groot speelparadijs in de vorm van de Haagse duinen.

Kaderstukje

Gedragsdeskundige
Volgens hondengedragsdeskundige Iné van den Ende kan de hond wel wat stiller zijn dan normaal: “Honden hebben ook emoties, ze missen toch hun baasje als deze overleden is. De hond heeft zo zijn eigen rouwproces. Hij is dan vaak wat stiller, maar als je hem hier een training voor geeft en genoeg positief beloont, heeft hij zijn levenslust weer snel terug,” meent Van den Ende.

Het feit dat het dier mensenvlees op heeft is volgens de deskundige totaal niet schadelijk voor de hond: “Als iemand een tijdje dood in huis ligt, komt daar een lucht bij vrij. De hond herkent door deze vleeslucht niet meer zijn baasje en ziet het enkel en alleen als vlees. Het klinkt een beetje wrang, maar als je honger hebt ga je alles eten. De nieuwe eigenaar hoeft trouwens zeker niet bang te zijn dat de hond nu meer gaat bijten. Het enige waar hij rekening mee moet houden, is dat de hond zich in het begin wat alleen kan voelen, maar dat gaat dus vanzelf over. Ik hoop dat de hond een lief baasje krijgt, waar hij nog een heel gelukkig en goed leven mee tegemoet gaat. De hond kan er immers niets aan doen.”