ALBLASSERDAM – Één keer per maand gaan de raadsleden van de gemeente Alblasserdam op bezoek in Dordrecht voor een vergadering. Dat doen zij samen met de leden van de zes andere Drechtsteden. Hierbij worden onderwerpen besproken als onderwijs, bestuur en woningmarkt. Een flink deel van het financiële budget van de gemeenten wordt door de Drechtraad verdeeld. Klik op Lees Meer om een filmpje hierover te bekijken, waarinonder meer Aart Clements (CU) uit Alblasserdam vertelt over de voordelen van de nieuwe raad.

De Drechtraad is voor de zaken die de Drechtsteden samen willen regelen, maar buiten het bereik liggen van de lokale gemeenteraden (Sliedrecht, Papendrecht, Alblasserdam, Hendrik-Ido-Ambacht, Papendrecht en Dordrecht.) Zo discussiëren de dames en heren over thema’s als de arbeidsmarkt, onderwijs, bestuur en woningmarkt. Die onderwerpen zijn voor de burgers vaak een ‘ver van mijn bed show’, maar volgens de burgemeester van Dordrecht en voorzitter van de Drechtraad Arno Brok ‘van groot belang’.

Waar een gemeenteraad een ook controlerende taak uitvoert, is het de bedoeling dat de Drechtraadleden spreken over welke weg zij, als zes samenwerkende gemeenten, moeten inslaan. Een flink deel van het financiële budget van de gemeenten zal dan ook door de Drechtraad worden verdeeld. Maar hoe de belastingbetaler daarvan op de hoogte wordt gebracht, daarover hebben de raadsleden nog geen idee.

RTV Dordrecht maakte een reportage over de eerste DrechtstedenDinsdag, die door meerdere omroepen in de Drechtsteden wordt uitgezonden.

Zie voor meer nieuws uit de regio: www.rtvdordrecht.nl