ALBLASSERDAM – Laaggeletterden kunnen steeds meer websites `luisterend lezen’. Meer dan 700 Nederlandse websites bieden inmiddels een voorleeshulp aan, wereldwijd zijn het er al vele duizenden. Juist deze week, in de week van de alfabetisering, besloten de zes gemeenten van de Drechtsteden gezamenlijk de voorleeshulp BrowseAloud op hun websites aan te gaan bieden. Één van hen is de gemeente Alblasserdam. De gemeente volgt het voorbeeld van onder andere NU.nl, ConsuWijzer.nl, Belastingdienst.nl, talloze gemeenten en bibliotheken, die al eerder voorleessoftware op hun websites aanboden. Klik op Lees Meer om verder te lezen.

Uit onderzoek is gebleken dat laaggeletterden het waarderen als ze een website kunnen laten voorlezen en dat ze goed in staat zijn met een voorleeshulp te werken. Het belangrijkste is echter dat ze hebben ervaren dat het beluisteren van een website hen helpt de informatie beter te begrijpen.

De website van de gemeente is geschikt gemaakt voor het gebruik van voorleessoftware van Browsealoud. Dit is een pakket dat door bezoekers die behoefte hebben aan spraakondersteuning veel wordt gebruikt. Een vereiste is wel dat het programma op de computer is geïnstalleerd. De gemeente Alblasserdam heeft bewust voor dit programma gekozen vanwege de veelzijdigheid. Browsealoud is gratis te downloaden. Wie het programma heeft geïnstalleerd kan door middel van het selecteren van tekst, dit voor laten lezen.