ALBLASSERDAM – De Alblasserdamse jeugd kan vanaf dinsdagavond 21 augustus weer terecht in de bibliotheek aan de Ieplaan voor hulp bij hun huiswerk. Vanaf 18.00 uur tot 20.00 uur staat een grote groep van deskundige vrijwilligers klaar om kinderen te helpen met hun vragen. Huiswerk overhoren kan natuurlijk ook. Dit initiatief bestaat sinds september 2006. De vrijwilligers hebben ervaring in het onderwijs. Sommigen liepen tegen klachten aan van ouders, die hun kinderen niet kunnen helpen met het schoolwerk. Zo is het idee ontstaan om op een centrale plek in het dorp huiswerkhulp te bieden en de Openbare Bibliotheek bood daar ruimte voor. Klik op Lees Meer om verder te lezen.

Niet alle ouders hebben de tijd of kennis om in te gaan op de vragen van hun kinderen. Wie weet het verschil in tijd en beleid tussen Karel de Grote en Karel V en welke betekenis zij hadden voor Europa? Om een vreemde taal te leren, zullen kinderen eerst de structuur van het Nederlands moeten doorgronden. Ik ben of ik heb gelopen. Er is een klein verschil in betekenis, en hoe vertaal je die nuance in het Frans. Begrijpend lezen is voor veel kinderen een probleem, daar loop je op vast in tal van vakken. Om kinderen te helpen is er de huiswerkhulpgroep.

Niet alleen de vrijwilligers helpen, maar ook de leerlingen helpen elkaar. De huiswerkgroep is te vinden in de bibliotheek, een ideale plek waar je zo allerlei dingen kunt nazoeken in boeken. Het is ook een gezellige plek om met elkaar in alle rust het schoolwerk te maken. Tussen de 30 en 40 kinderen maken regelmatig gebruik van de mogelijkheid. Deze kinderen variëren enorm in leeftijd, leerlingen uit groep 3 van de basisschool tot atheneum klas 5 zijn er te vinden. Het merendeel van de vrijwilligers is uit het onderwijs afkomstig, leraren uit het basisonderwijs en vakdocenten uit het voortgezet onderwijs. Ze doen het met plezier, en het geeft hen enorm veel voldoening. De vrijwilligers van de huiswerkhulp kunnen in alle rust persoonlijk samen met de leerling aan de slag. In de schoolvakanties zijn de kinderen vrij en ook deze vrijwilligers houden dan vakantie.

Alle kinderen van zes tot achttien jaar, onafhankelijk hun opleiding, zijn welkom. Voor meer informatie: Piet Plaizier (tel. 078-6918418) of Bep Ambags (078-6914509).