KINDERDIJK – Door het intensievere gebruik van de aanlegsteiger voor boten tegenover het voormalige Windkracht 4 in Kinderdijk zijn  er in 2010 ongeveer 1530 busbewegingen minder op de dijk. Er is namelijk in dit jaar door 242 cruiseschepen een ligplaats gereserveerd voor de Leksteiger aan de Molenstraat. Normaal gesproken meerden deze luxe hotelschepen af in andere plaatsen, waarna de bezoekers per bus naar de molens werden gebracht. Elders afmeren is mede door de aangepaste steiger niet meer nodig. Dat is te lezen in de nieuwsbrief van Stichting Werelderfgoed Kinderdijk. Klik op Lees Meer om verder te lezen.

De zogenoemde Leksteiger is een aantal jaar geleden geschikt gemaakt voor cruiseschepen. Tourist Info Alblasserdam heeft de optie geduldig gepromoot bij de rederijen van de schepen. En met succes. Veel rederijen hebben namelijk hun vaarschema’s aangepast en leggen nu in Kinderdijk aan in plaats van in Dordrecht, Schoonhoven of Rotterdam, zoals vroeger het geval was.

In 2010 is voor 242 cruise-schepen een ligplaats gereserveerd, maar volgens de stichting hadden er nog meer schepen geboekt kunnen worden, als de steiger niet zo vaak bezet zou zijn. De Stichting Werelderfgoed pleit al een aantal jaren voor de aanleg van een tweede steiger. De verkeersdrukte op de dijk zou daarmee behoorlijk kunnen af nemen.

In de berekening van het aantal vervoersbewegingen gaat de stichting uit dat er op één cruisschip ongeveer drie à vier busladingen mensen aanwezig zijn. De aanlegsteiger zorgt er dus voor dat er in dit jaar 763 touringcars minder over de dijk gaan/gingen. Heen en terug betekent dit 1526 busbewegingen minder.

Stichting Werelderfgoed Kinderdijk geeft vier keer per jaar een nieuwsbrief uit aan “Vrienden van de molens van Kinderdijk”. Vanaf vijftien euro per jaar is het mogelijk om vriend te worden. Behalve de nieuwsbrief ontvangen de vrienden van de molens een uitnodiging voor een open dag en krijgen ze jaarlijks twee entreekaarten voor de bezoekersmolen. Meer informatie hierover is te vinden op http://www.molenskinderdijk.nl/. Aanmelden kan ook via dit e-mailadres: vrienden@molenskinderdijk.nl.