ALBLASSERDAM – Staalbedrijven Ovako en Nedstaal in Alblasserdam hebben dramatische tijden achter de rug. Dat concludeert het Financieele Dagblad aan de hand van het recent verschenen jaarverslag 2009. Volgens de krant verdween een kwart van de 700 banen bij de staalbedrijven sinds de economische crisis. Nedstaal raakte voor het eerst sinds 2003 in de rode cijfers. De omzet verpulverde van 137 miljoen (2008) tot 39,5 miljoen(2009). Klik op Lees Meer om verder te lezen.

Nedstaal heeft besloten niet te reageren op de cijfers. Vorig jaar zei Mariëtte Hamer van de PvdA dat het kabinet in haar crisispakket maatregelen had getroffen die van groot belang zijn voor staalbedrijf Nedstaal in Alblasserdam. Naar mijn stellige overtuiging kunnen de werknemers van Nedstaal tevreden zijn met dit pakket”, sprak Hamer nadat het crisispakket bekend werd gemaakt. Eén van de oplossingen is dat het kabinet veel geld uitgeeft aan schone energie. “We gaan miljarden investeren in duurzame energie. In windmolens, met veel staal erin. Dat is een nieuwe markt voor de fabriek in Alblasserdam waar dit kan worden gemaakt.” Ook gaat het kabinet Nedstaal helpen weer te kunnen investeren. “We geven de werknemers extra lucht door de deeltijd WW te verlengen. We houden hun WW overeind en tot slot zetten we alles op alles hun pensioenfondsen te helpen herstellen”, aldus Hamer in maart 2009.

Kamerlid Rita Verdonk van Trots op Nederland dacht haar verkeerd te hebben begrepen en vroeg nog eens heel concreet: “Dus u gaat naar het bedrijf toe en zegt: het kabinet gaat investeren in Nedstaal?” Waarop het antwoord van Hamer was: “Ja, dat ga ik ze uitleggen.” Nedstaal is volgens Hamer een gezond bedrijf maar draait op dit moment een omzetverlies van zeventig procent en de werknemers zitten in de arbeidsverkorting. Nedstaal werkte op minder dan halve kracht. Dat terwijl in 2008 nog structureel moest worden overgewerkt. Tijdens het werkbezoek vroegen de werknemers om één ding: zekerheid. Zoals het er nu naar uitziet gaan ze dat krijgen.

Hamer drong erop aan dat bedrijven sneller krediet krijgen bij banken om te investeren. Op haar website schrijft ze: “Nedstaal is gezond. Zelfs nu kloppen nog nieuwe klanten aan. Echter, de verzekeraar wil niet garant staan voor nieuwe klanten omdat die door de crisis niet betrouwbaar zijn. Tegelijk wil niemand Nedstaal zelf kredieten geven. Juist omdat er geen nieuwe klanten zijn. Goed dus dat de banken zijn gered, maar gezonde bedrijven moeten juist in deze crisistijd kredieten krijgen er weer bovenop te komen. Daarmee zijn de bedrijven én de werknemers geholpen.”

Jan Glimmerveen, die sinds maart 2009 directeur is bij Nedstaal, was vorig jaar redelijk positief over het totale voorstel. Hij had wel wat kanttekeningen bij het verhaal over de windmolens. “Op korte termijn doet dit niet zo veel met ons bedrijf. Nu initiatieven nemen over windmolens resulteert helaas pas over één a twee jaar in daadwerkelijke windmolens. Daar komt bij dat de energiemarkt maar één van de onderdelen van het bedrijf is. We leveren ook voor o.a. schepen en auto’s.”

Wel was hij zeer tevreden over de wet die is aangenomen wat betreft de deeltijd WW. “Met die regeling hoef je mensen niet definitief te ontslaan. Zo doe je iedereen een klein beetje pijn in plaats van één op de drie mensen heel veel pijn.” Voor de toekomst is dit een stuk voordeliger voor Nedstaal, meent Glimmerveen: “Wanneer je werknemers gaat ontslaan ben je ze voorgoed kwijt. Stel dat over anderhalf jaar de economie wat aantrekt, dan heb je nieuw personeel nodig. Bij definitief ontslag zouden kennis en ervaring verloren zijn gegaan. Deeltijd WW is dus een prima oplossing en wij gaan er de komende maanden mee aan de slag,” aldus Glimmerveen in een interview van vorig jaar.

Glimmerveen, die voorheen ook directeur was van de staalfabriek, denkt dat zijn bedrijf zeker kan blijven voortbestaan. “Ik schat dat we eind 2010 weer op zeventig procent van de productie draaien zoals die vóór de crisis was. Er is dan nog geen volledig economisch herstel, maar dat is ook niet nodig. De maatregelen van het kabinet gaan zeker helpen. Al moeten we zelf ook gewoon hard werken om er weer bovenop te komen,” aldus Glimmerveen.