De molens van kinderdijk.

A.s. zaterdag 8 mei is het Nationale molen en gemalendag.
Een hoop molens zijn dan open voor publiek.
Ook in Kinderdijk. Daar is die dag een wandeling opgezet voor € 5,- waar men op een leuke manier kennis kan maken over het bemalen van de polders, de techniek, het bewonen, en het restaureren. Er is een wandelroute langs zeven locaties uitgestippeld, waarbij de bezoekers via exposities en filmvoorstellingen een duidelijk beeld van de rijke molen- en gemalenhistorie krijgen.
In het voormalig Dijkmagazijn aan de Molenstraat is een expositie over de eerste molens in de Alblasserwaard te bewonderen. Er worden in het Wisgemaal aan de Overwaardkade beelden van molens uit de periode 1927-1975 getoond. Bij de bezoekmolen kunnen bezoekers zaterdag genieten van een muzikaal intermezzo. Deze poldermolen stamt uit 1738 en werd tot 1950 bewoond. De molens in Kinderdijk hebben tot 1945 gemalen om het water in de polders op peil te houden. De molens maalden het overtollige water in de Alblasserwaard naar de rivier de Lek en deze voerde het water af naar de Noordzee. Een groot pompstation heeft deze taak van de molens overgenomen. Arie Hoek vertegenwoordigt de zesde generatie van de familie ‘Hoek’ op de Vijfde molen van de Nederwaard. Zaterdag deelt hij de geschiedenis van zijn molenaarsfamilie met de bezoekers. In wipmolen De Blokker kunnen bezoekers de film zien over de brand waarbij de molen in 1997 zware schade opliep. Via een pontje komen bezoekers bij de Contramolen en gaan zij weer terug naar de Molenkade waar zij nog een kijkje kunnen nemen bij het J.U. Smit gemaal. Daar is een expositie over bemalingstechnieken. De wandelaars kunnen van 9.00-17.00 uur starten bij het verkooppunt op het parkeerterrein van het Werelderfgoed Kinderdijk aan de Middelkade. Deelname bedraagt 5 euro.

Een foto van de molengoot van molen 4 van de overwaard tijdens de restauratie vorig jaar.