ALBLASSERDAM – Rijen dik hebben honderden mensen woensdagavond 5 januari gekeken naar de traditionele kerstboomverbranding in een weiland langs het Buitenpad in Alblasserdam. De dreiging van een rookwolk, afkomstig van een grote brand in Moerdijk, weerhield de mensen niet om naar de indrukwekkende vlammenzee te komen kijken. In het totaal werden ruim 1600 dennenbomen verbrand. De helft hiervan was geschonken door bouwmarkt Hornbach uit Alblasserdam. De andere bomen werden door inwoners van Alblasserdam gebracht; per ingeleverde boom ontvingen zij vijftig eurocent. Rond 19.00 werden de bomen, deels overgoten met gasolie, aangestoken. De plaatselijke (jeugd) brandweer zag er op toe dat er geen gevaarlijke situaties ontstonden. De foto’s zijn gemaakt door Peter Stam en Koen Smit Klik op Lees Meer om meer foto’s te bekijken.

Een stukje geschiedenis:
De kerstboomverbranding komt voort uit de eeuwenoude traditie om het nieuwe jaar in te luiden met nieuwjaarsvuren. Al voor het ontstaan van het Christendom was het gebruikelijk om vuren aan te steken en dan te doven, als een soort ritueel einde van het voorbije jaar. Vervolgens werden nieuwe vuren aangestoken om de komst van het ‘licht’ (ook letterlijk de langere dagen) en het nieuwe jaar te vieren. Het is bekend dat de Germanen tijdens het Joelfeest (het feest rond de zonnewende) zogeheten ‘Joelvuren’ maakten om de kwade krachten te verdrijven. Overigens maakten zij naast het vuur ook veel lawaai, wat de basis vormde voor ons hedendaagse vuurwerk tijdens de nieuwjaarsnacht.

De kerstboomverbrandingen zijn naast traditie, ook een manier om de vele kerstbomen na kerstmis op te ruimen. Om die reden, maar vooral ook omdat er in het verleden regelmatig calamiteiten voorkwamen bij spontaan georganiseerde verbrandingen, worden ze meestal door de gemeenten georganiseerd. Aanwezigheid van de brandweer is daarbij gebruikelijk.

De vier foto’s hieronder zijn gemaakt door Koen Smit.

Deel dit bericht via...