ALBLASSERDAM – MEE Drechtsteden en de Stichting Welzijn Alblasserdam (SWA) hebben een overeenkomst ondertekend, waarin is vastgelegd dat consulenten van MEE activiteiten zullen uitvoeren in het kader van mantelzorgondersteuning in Alblasserdam.

De ondersteuning wordt gedurende twintig uur per week verleend, in ieder geval voor de duur van één jaar. Een deel van de activiteiten is gericht op het bijstaan van individuele mantelzorgers, een ander deel op het groepsgewijs ondersteunen. ,,De druk op de mantelzorgers wordt steeds groter”, vertelde MEE-directeur Telma Vos. ,,Daarom is het belangrijk om een aantal vragen te beantwoorden: hoe kun je het leuk kunt houden voor de mantelzorger en hoe kun je de beschikbare competentie maximaal inzetten?”

Mantelzorgers
Corry Gijsen, bestuurslid van de SWA, vulde aan: ,,Momenteel zijn er ruim tweehonderd mantelzorgers bij ons geregistreerd. Het werkelijke aantal ligt vele malen hoger. Mantelzorgers zijn er van alle leeftijden. Hierbij kun je denken aan een moeder van een kind met een stoornis, maar ook aan een oudere die zijn partner verzorgt. En dan is ook nog de werkende mantelzorger. Opvallend is dat 1 op de 6 jongeren mantelzorgtaken verricht.”

Rust
,,Wij brengen in kaart aan welke vorm van ondersteuning behoefte is”, vertelde de directeur van de SWA Tonia Ruybroek. ,,Mensen moeten zich ervan bewust worden dat het geen falen is als zij het even niet meer trekken. De maandelijkse Mantelzorgsalon in De Alblashof geeft hen de gelegenheid om ervaringen te delen en adviezen in te winnen. Onze respijtpoule telt momenteel zeven goed gekwalificeerde vrijwilligers, die een tijdje willen inspringen als de mantelzorger even een moment van rust wil.”

100 euro cadeau
Corry heeft het ideale plaatje voor ogen: ,,Voor elk gezin dat dit nodig heeft ondersteuning op maat door vrijwilligers en professionals.” Zij wijst er op dat mensen zich nog tot en met 30 november 2017 kunnen aanmelden voor een mantelzorgwaardering, voorheen het landelijke mantelzorgcompliment. ,,Zij ontvangen dan een envelopje met bonnen met een totale waarde van 100 euro, die zij bij lokale ondernemingen kunnen besteden. Je kunt het zien als een blijk van waardering en als steuntje in de rug. De gemeente stelt het geld beschikbaar en de SWA verzorgt de uitgifte.”

Tijdig hulp
Tonia: ,,Dit jaar starten we een publiciteitscampagne om meer mensen zich bewust te laten worden van het feit dat zij mantelzorger zijn. Daarnaast richten wij onze pijlen op de werkende mantelzorger. Iemand is mantelzorger als hij of zij voor een langere periode onbetaald voor iemand zorgt. Dit kan een familielid, maar ook een kennis of buur zijn. Op het moment dat de mantelzorger dit als een taak voelt is het eigenlijk al te laat. Het is dus belangrijk om tijdig hulp te vragen.”

Tekst: Ria Scholten, foto: Peter Stam.

Telma Vos van MEE (r.) en Corry Gijsen van de SWA ondertekenen de overeenkomst.

Deel dit bericht via...