Nedstaal AlblasserdamALBLASSERDAM – Staalbedrijf Nedstaal in Alblasserdam gaat géén asbesthoudend staalschroot verwerken. Dat heeft waarnemend burgemeester Jan Heijkoop van Alblasserdam dinsdag 11 november bekend gemaakt. Het verwerken van asbesthoudend staalschroot past volgens de burgemeester niet binnen de filosofie van de Andus Group. De Andus Group nam onlangs het Alblasserdamse staalbedrijf over na een faillissement. 

Na het bekendmaken van het nieuws, klonk in de burgerzaal applaus. Later op de avond werd de bekendmaking gevierd met gebak.

Willem Schulpen van het actiecomité Asbest Nedstaal Nee laat weten blij te zijn met dit ‘grote nieuws’. “We kunnen na twee jaar strijd, opgelucht ademhalen. We hebben het bericht met grote dankbaarheid ontvangen. We hebben de afgelopen jaren gestreden, gebeden, gewerkt, gemaild en gedebatteerd. Duizenden uren werk ‘voor de goede saeck’, ” aldus Schulpen.

Nedstaal wilde eind 2014 starten met de proeven om asbesthoudend staalschroot te verbranden. In Alblasserdam en in de omgeving daarvan was veel protest tegen de plannen. Volgens de tegenstanders was de werkwijze niet veilig genoeg, waardoor omwonenden gevaar liepen. Inademen van asbestvezels kan schade toebrengen aan de gezondheid. Asbest vormt in Nederland een groot maatschappelijk probleem. De brandwerende stof is op grote schaal toegepast in de gebouwde omgeving. Het hechtgebonden licht asbesthoudend schroot is afkomstig van Nederlandse trein- en metrostellen. Door dit materiaal onder gecontroleerde omstandigheden toe te voegen aan een bad met gesmolten staal, met een temperatuur van ten minste 1.500 graden Celsius, vallen de asbestvezels volgens Nedstaal uiteen tot onschadelijke bestanddelen. Met de proef wilde Nedstaal bewijzen dat asbest ook op industriële schaal veilig en permanent kan worden vernietigd.

Deel dit bericht via...