IMG_8499 (Kopie)ALBLASSERDAM – De grootste speeltuin van Alblasserdam, die van Speeltuinvereniging Kinderdijk aan de Fop Smitstraat, bestaat dit jaar tachtig jaar. Dat wordt zaterdag 7 september gevierd met een groot feest met allerlei activiteiten. Vanaf 11.00 uur is iedereen van harte welkom in de speeltuin. De toegang is op die dag voor alle bezoekers gratis. Ook de activiteiten, met uitzondering van een ritje met de paardenkoets, zijn kosteloos. Het feest duurt tot 16.30 uur en wordt afgesloten met een barbecue voor de vrijwilligers.

Activiteiten
“We hebben 7 september in de speeltuin een springkussen, er zijn ballonartiesten, kinderen kunnen zich laten schminken, er is popcorn en er kan uiteraard in de speeltuin gespeeld worden. Verder is er een megaverloting en kan er voor vijftig cent een rit met een paardenkoets door het dorp gemaakt worden,” vertelt Natalie de Witte, bestuurslid van Speeltuinvereniging Kinderdijk te Alblasserdam.

Nieuw speeltoestel
Over de loterij vertelt collega-bestuurslid Dirk Boelens: “We hebben zes rondes. Bij de eerste vijf rondes kost een lot vijftig cent. Een lot voor de zesde en laatste ronde kost één euro. In die zesde ronde zijn de grootste prijzen te winnen.” De opbrengst van de loterij is bedoeld voor de afbetaling van het nieuwe speeltoestel (klimtoren), dat in april van dit jaar is geplaatst.

Historie
De Speeltuin Vereniging Kinderdijk (SVK) heeft zo’n zevenhonderd leden. Daarbij telt één gezin voor één lid. De vereniging heeft vijf bestuursleden en zo’n veertig vrijwilligers. De speeltuin aan de Fop Smitstraat is ontstaan vanuit de arbeiders die voornamelijk werkzaam waren bij de toen nog bloeiende scheepsbouw  -en constructiebedrijven langs de dijk van de Alblasserwaard. Hierbij moet men denken aan bekende namen als Smit en Kloos.  Op 22 augustus 1933 stuurde een groepje bewoners een brief de wijk in met een verzoek om een bijdrage ter verzorging en instandhouding van een kinderspeelplaats. Op vrijdag 1 september van hetzelfde jaar volgde de oprichtingsvergadering van de speeltuinvereniging S.V.K. De speeltuin is gelegen tegenover het Scheepsbouwplein. Aan dit pleintje woonden veel toenmalige bazen uit de scheepsbouw.

IMG_8499 (Kopie)

IMG_8525 (Kopie) IMG_8530 (Kopie) IMG_8533 (Kopie)

Deel dit bericht via...