ALBLASSERDAM – De Alblasserdamse politiek heeft voorlopig een No-Go gegeven op de plannen van het college voor de nieuwbouw van de hoofdlocatie van de Ds. Joannes Beukelmanschool. Dat houdt in dat de ruim drie miljoen euro voor de nieuwbouw bij de Mesdaglaan nog niet beschikbaar is gesteld. Er kleven volgens de commissieraadsleden nog (veel) te veel vragen aan de plannen en ook de buurt kan zich nog steeds niet vinden in de, volgens hen ’te ambitieuze’ plannen. Het duurt waarschijnlijk tot aan december voordat er een nieuw besluit wordt genomen.

De buurtbewoners die zich gegroepeerd hebben tot ‘werkgroep Schoolzicht’ vrezen hoogbouw en verkeersoverlast en vinden dat de reformatorische gehandicaptenzorg Adullam geen waarde toevoegt aan de wijk. “Het plan is gewoon te ambitieus en het is geen brede school,” vindt Cor Baerveldt, voorzitter van de werkgroep.

Geen afspiegeling van samenleving
Vóór de aanvang van de commissievergadering had de werkgroep al een uitgebreide brief naar de gemeente gestuurd waarin de zorgen kenbaar werden gemaakt. De buurtbewoners drongen de gemeenteraad er op aan niet in te stemmen met de huidige plannen. Zij vinden dat de school, vanwege de functie als ‘brede school’ een afspiegeling moet zijn van een ongedeelde samenleving. “De Beukelmanschool creëert nadrukkelijk afstand tot delen van de samenleving, omdat die niet passen bij de denominatie en grondslag van de school. Zij kiezen bijvoorbeeld heel bewust voor een christelijke peuteropvang en een christelijke gehandicaptenzorg. Daardoor is de school allerminst op de omgeving gericht,” aldus Baerveldt.

Directeur Beukelmanschool
Huib van de Weteringh, algemeen directeur van de reformatorische basisschool kan zich wel vinden in de plannen om een ‘brede school’ te bouwen. “Als school zijn we heel blij met voorstel, zoals dat er nu ligt. Na vele jaren krijgen we nu de gelegenheid om een nieuw gebouw voor onze kinderen te realiseren. Daarmee kunnen we het oude gebouw uit 1940 verlaten. Dit pand voldoet niet meer aan de eisen van modern onderwijs,” aldus Van de Weteringh. In tegenstelling tot de werkgroep vindt hij dat er wel gesproken kan worden van een ‘brede school’. “Al is het alleen maar om de peuterspeelzaalsamenwerking. Daarmee voldoen we al aan de normen van een brede school. We zijn heel content met het voorstel, zoals het er nu ligt en ik hoop dat we eindelijk eens meters kunnen maken met dit dossier,” vindt Van de Weteringh.

Groen
Het CDA maakte zich vooral zorgen om de behoud van de natuur in de omgeving. “Als ik het goed lees, blijft er maar zeven procent groen over. Dat vind ik erg weinig,” stelt Theo de Gelder namens de Christen Democraten. Eric Boersma van de SGP vindt dat groen geen reden hoort te zijn voor een gebouw met dergelijke functie. “We zetten een gebouw voor dertig/veertig jaar neer. Dan mag er best een boompje sneuvelen. Desnoods plaats ik een extra boompje in mijn achtertuin.”

Niet rijp voor besluitvorming
De CU vindt dat er voordat er over het plan wordt beslist, eerst nog eens goed gesproken moet worden met de buurt. Ook de VVD vindt het nog niet handig om nu al een keuze te maken: “Het is nog te vroeg om een ‘go’ te geven. Dit stuk is gewoon nog niet rijp voor besluitvorming.”

De komende weken wordt het raadsvoorstel, dat volgens diverse partijen nu nog onvolledig is, aangepast. Daarna wordt het in de commissie besproken en verschijnt het punt waarschijnlijk weer op de agenda van een raadsvergadering in december.

Het volledige document met kritiek van Schoolzicht op de plannen van het college is hier te downloaden. Het raadsvoorstel is hier te bekijken.

Deel dit bericht via...