ALBLASSERDAM – In een schoorsteen van een flat aan de Fazantstraat in Alblasserdam is donderdag 18 augustus de bliksem ingeslagen. Door de ontlading spatte een schoorsteen uit elkaar en sneuvelden tientallen elektronische apparaten en cv-ketels in het flatgebouw. Maar ook in de rest van de straat moesten diverse apparaten het ontgelden. De monteurs hadden vrijdag hun handen vol aan de reparaties van de kapotte printplaten. De schade loopt in de duizenden euro’s. Persoonlijke ongevallen bleven uit.

De buurvrouwen Marian Moerkerken en Klaske Poppe waren donderdagmiddag thuis toen de bliksem in de flat tegenover hen insloeg. Marian vertelt: “Ik zag een flits en direct daarna hoorde ik een enorme klap. Ik schrok me echt helemaal kapot.” Ook Klaske wist niet wat zij meemaakte: “Het was niet normaal. Zoiets heb ik nog nooit meegemaakt en wil ik ook niet meer meemaken. Het was een flits en een keiharde dreun. Ik wist direct dat het ingeslagen moest zijn. Dat kon niet anders.”

Door de zware ontlading barstte de schoorsteen in stukken en viel van vier hoog naar beneden. Ook de betonnen dakplaat spleet door het natuurgeweld. In de hele buurt viel de stroom uit. Marian gaat verder: “Na die klap liep de hele buurt uit. Bijna alle bewoners van de flat liepen de straat op om te zien wat er aan de hand was. Boven de flat zagen we rookwolken en je rook een brandlucht. Gelukkig was dit alleen van de bliksem en ontstond er geen brand.”

Nadat de bewoners enigszins van de schrik bekomen waren, werden de aardlekschakelaars omgezet. Als snel bleek dat veel apparaten zoals televisies, computers, modems en vooral cv-ketels kapot waren. Ook bij Marian, die in een rijtjeshuis tegenover de flat woont, was de verwarmingsketel kapot. “De monteur is langs geweest en heeft de printplaat vervangen. Als het goed is doet hij het nu weer. De andere apparaten doen het bij mij nog.”

Een aantal bewoners met minder gangbare ketels moet tot na het weekend wachten op warm water. “Ik moet tot dinsdag wachten op een onderdeel. Gelukkig heb ik een handige schoonvader die het er dan zelf in zet,” aldus één van de flatbewoners.

 

Deel dit bericht via...