KINDERDIJK – De milieuvriendelijke rondvaartboot ‘Glasshopper’ mag weer varen. Dat heeft de rechtbank in Arnhem vrijdag 17 juni bepaald. Vorige maand besloot Waterschap Rivierenland dat de boot geen rondvaarten meer mocht maken op de Nederwaard, tussen Oud Alblas en Kinderdijk, omdat de boot gevaar voor anderen veroorzaakt zou hebben. De eigenaren van de boot stapten hierop naar de rechter.

Mede-eigenaar Ebe Nouwen kon vrijdag zijn geluk niet op: “Het is ontzettend fijn dat we weer mogen varen. De boot lag namelijk vanaf 23 mei stil, terwijl juist de maanden mei en juni de trouwmaanden zijn. We hebben helaas veel boekingen moeten afzeggen. Dat was een enorme strop.”

De maatregel werd door het Waterschap genomen nadat in de zomer van vorig jaar twee kano’s en een kademuur waren aangevaren. Dit zijn volgens Nouwen echter geen incidenten. “Dit was een samenloop van omstandigheden, waarbij baldadigheid van wat jongeren een rol speelde. Wij hebben daar op 16 februari ook op gereageerd en hebben in een rapport aangegeven nog beter te zullen opletten,” aldus Nouwen.

De rechter gaf vrijdag aan dat met de genomen maatregelen die in het rapport staan de boot weer mag varen. Één van die maatregelen is het plaatsen van videocamera’s. Hiervan zijn er inmiddels vier geplaatst zodat eventuele incidenten beter te analyseren zijn.

De Glasshopper wordt elektrisch aangedreven door middel van accu’s, die worden opgeladen met groene stroom. De boot heeft een compleet glazen opbouw.

Deel dit bericht via...