ALBLASSERDAM – Zaterdag 12 december 2020 is de duizendste Alblasserdammer positief getest op het coronavirus. Sinds maart van dit jaar is dus ongeveer vijf procent van het dorp positief getest op COVID-19. Vijftien Damdorpers die besmet raakten met het virus, zijn mét het virus overleden. De GGD legt uit dat dit niet automatisch betekent dat die personen ook daadwerkelijk áán corona zijn overleden. In een aantal gevallen was er al sprake van hoge leeftijden en onderliggend lijden.

De verhalen over hoe het intussen gaat met de mensen die besmet zijn (geweest) zijn wisselend. Veel mensen zijn intussen genezen en hebben niet of nauwelijks nog hinder van hun besmettingen. Sommigen hebben zelfs bijna niets van de besmetting gemerkt. Anderen zijn juist al maanden bezig met revalideren of zijn bijvoorbeeld nog steeds erg moe. Nog weer anderen zijn al weken genezen, maar hebben nog steeds hun reuk en smaak niet terug.

De Waard
Waar de duizend Alblasserdammers besmet zijn geraakt, is niet helemaal duidelijk. Er zijn landelijk gezien veel ’thuisbesmettingen’ en verder zijn in zorgcentrum De Waard in een aantal weken tijd veel bewoners en medewerkers besmet geraakt. Andere ‘clusterbesmettingen’ zijn tot nog toe niet bekend.

Extra voorzichtig voor kerst
De Veiligheidsregio ZHZ adviseert om vanaf nu extra voorzichtig te doen: “Over 14 dagen is het kerst. De incubatietijd van het coronavirus ligt tussen de 2 -14 dagen. Houd je daarom vanaf nu extra goed aan de maatregelen, vermijd drukte en beperk je contacten tot een minimum. Zo is er het minste risico voor jezelf en degenen die je met kerst ziet.

Afgelopen week deelde Carmen Valk uit Alblasserdam haar ervaringsverhaal op haar Facebookpagina. Haar gezin werd ziek door corona. De negenjarige zoon leek het er prima vanaf te brengen. Vijf weken later werd hij echter alsnog ziek. Hij bleek MIS-C opgelopen te hebben, naar aanleiding van de coronabesmetting. “Zijn afweersysteem was op hol geslagen en viel ook de gezonde cellen aan. Een zeldzame ziekte, maar hij had het. Er is een batterij aan medicijnen in gegaan, hij is op een gegeven moment zelfs overgeplaatst naar de hartafdeling van het Sophia Kinderziekenhuis omdat het echt beroerd met hem ging. Daar heeft hij nog meer medicijnen gekregen en toen kwam er langzaamaan verbetering in.” Carmen roept via haar pagina dorpsgenoten op, zich te houden aan alle maatregelen om de verspreiding van het virus tegen te gaan. “Er zijn mensen die het maar ongezellig vinden dat kerst niet uitgebreid gevierd kan worden met allerlei vrienden en/of familie. Als je daarover zit te sippen, denk dan gerust aan mijn familie terug. Hoe ongezellig het was dat ik een week lang mijn man ’s nachts niet naast mij in bed heb gehad. Hoe ongezellig het was aan de eettafel, met slechts de helft van het gezin omdat de andere helft in het ziekenhuis was. En als je het dragen van een mondkapje een beperking van vrijheid vind, denk dan even terug aan onze speelse, beweeglijke 9-jarige die aan allerlei sensoren lag en een infuus in zijn arm. Die daardoor dus ernstig beperkt was in zijn bewegingen. En dat hij dat ook niet even af kon doen als hij er even geen zin in had. En als je het allemaal maar lang vind duren, denk dan maar even aan ons. Dat wij het komende jaar onder controle staan van een kindercardioloog.”

Deel dit bericht via...