ALBLASSERDAM – Wethouder Peter Verheij heeft woensdag 21 april om 16.00 uur de derde en laatste fase van de reconstructie van de wijk Blokweer in Alblasserdam afgerond. Hij overhandigde een cadeautje, het eerste exemplaar, aan wijkbewoner en wijkgroeplid Ronald Vreeman. “Ronald is ook straatthermometer, dat wil zeggen dat hij aanspreekpunt is voor de bewoners uit zijn straat. Alle andere bewoners van de derde fase, zo’n 200 huishoudens, krijgen dit cadeau in hun brievenbus,” meldt de gemeente Alblasserdam.

Veranderingen
In de derde fase van de reconstructie is een groot deel van de riolering vervangen en een nieuw rioolgemaal geplaatst. Verder is de bestrating vervangen en opgehoogd. Het verblijfsgebied in De Wervel is opnieuw ingericht. Ook is De Wervel ingericht als 30-kilometer zone en de Ganzerik als eenrichtingsweg. Daarnaast is er nieuw groen aangeplant en een ecologische zone aangelegd van de Kamgras tot de Plantageweg en aan de overzijde van de Middelwetering, bij het Schildmos. De beuken aan De Wig zijn verplant waarbij direct een natuurvriendelijke oever is aangelegd. Ook hebben de speelplaatsen aan de Kamgras en de Ganzerik een nieuwe inrichting gekregen.

Verzakt
De wijk Blokweer 2 is van oorsprong een polder met weilanden en watergangen. In de ondergrond zit een flinke laag veen. Het gevolg hiervan is dat de ondergrond snel verzakt. In 1990-1991 is de wijk al eens opgehoogd en opnieuw bestraat. De gemeente Alblasserdam meldt: “De jaren voor de start van de reconstructie in 2018 is de verzakking zodanig toegenomen (30 tot 60 centimeter) dat er problemen ontstonden zoals het verstopt raken van de riolering. Ook was de technische levensduur van de bestratingsmaterialen ruimschoots verstreken. Met de afronding van de derde fase komt een eind aan de gehele opknapbeurt van de wijk. Tijdens eerdere fases van de reconstructie zijn al andere speelplaatsen en openbare verlichting vernieuwd en is natuurspeelplaats Het Groene Woude Wik aangelegd.”

Samen doen
De gemeente Alblasserdam meldt in een persbericht: “Het ontwerp van de reconstructie is tot stand gekomen door een nauwe samenwerking tussen de gemeente, bewoners en de wijkgroep Blokweer 2. De gemeente Alblasserdam is trots op deze samenwerking en bedankt alle bewoners voor het begrip en geduld tijdens de uitvoering van de werkzaamheden. Bewoners werden tijdens de uitvoering via de projectwebsite wekelijks geïnformeerd over de weekplanning van de aankomende week. Ook was de gemeente in de wijk laagdrempelig benaderbaar wat inwoners erg hebben weten te waarderen.”

Foto’s: via wethouder Peter Verheij.