ALBLASSERDAM – Op 14 december 2019 wordt in de bibliotheek aan de Ieplaan in Alblasserdam een fototentoonstelling geopend over ‘honderd jaar zuurstoffabriek De Alblas in Alblasserdam’. De expositie bestaat uit foto’s vanaf de oprichting in 1919 tot aan de sloop in 2010.Op 14 november 1934 vond er een explosie plaats. In 1939 fuseerde de zuurstoffabriek met de aangrenzende acetyleen-dissousfabriek De Graafstoom N.V., die was opgericht in 1924. Na de fusie ging men verder als zuurstoffabriek De Alblas.

De fabriek werd op 22 januari 1945 door de Engelse luchtmacht gebombardeerd omdat ten onrechte werd gedacht dat er zuurstof voor de V1 en V2 van de Duitsers werd geproduceerd. Op 20 juni 1946 werd de acetyleenfabriek alweer in gebruik genomen. Een nieuwe ramp volgde op 7 oktober 1955. In de afvulafdeling van de gasfabriek brak brand uit. De ravage was groot, maar dankzij doortastend optreden van enkele werknemers werd een ontploffing van de grote gashouder voorkomen.

Toenemend gebruik van vloeibare zuurstof leidde tot sluiting van de fabriek op 19 september 1969. Er bleef slechts een distributiecentrum  in Alblasserdam over waarvoor AGA Gas in 1974 met de uitvoering werd belast.

De Haan BB en Transportbedrijf J. van Houwelingen BV namen het kantoor en het terrein in gebruik. Deze werden later weer overgenomen door Abr. De Haan als kantoor en parkeerplaats.

De tentoonstelling in bibliotheek AanZet is vanaf de genoemde datum tot medio maart 2020 te zien. De plaatselijke werkgroep Tentoonstellingen van de Historische Vereniging West-Alblasserwaard heeft de nieuwe fototentoonstelling samengesteld.