Advertorial
ALBLASSERDAM – Het Makado winkelcentrum in Alblasserdam viert dit jaar haar 50-jarig bestaan. In de komende maanden wordt dit gouden jubileum door de winkeliers en horecagelegenheden gevierd met diverse (spaar) acties. Verder wordt er teruggeblikt op de afgelopen vijftig jaar. Dit wordt onder meer gedaan met de winkeliers van het eerste uur. In opdracht van de winkeliersvereniging interviewt Alblasserdamsnieuws.nl de winkeliers en tekent hun verhalen op. Vandaag is het de beurt aan Patty Westdijk-Höhle en haar man Arno Westdijk die samen de zaak Bibelot Jewels, Watches & Gifts runnen. Verder blikt Patty ook terug op de tijd van Dierenspeciaalzaak en tabakshop De Molen.

45 jaar
‘Kadoshop Bibelot’ werd op 23 april 1978 door de ouders van Patty geopend naast de ingang van de Hema en bestaat inmiddels dus ruim 45 jaar. Op 1 januari 1996 nam Patty de zaak van haar ouders over. De winkel was toen en is nu nog steeds qua vloeroppervlakte de kleinste zaak van het Makado. “Ik ben daar gestart op twaalf vierkante meter. In 1997 zijn we verhuisd naar de plek waar we nu zitten; bij de hoofdingang van het Makado. Hier is de winkel zo’n 42 vierkante meter groot. In Oud-Beijerland hebben we nog een cadeauwinkel met onder andere sieraden, horloges en wenskaarten,” vertelt Patty.

Assortiment
Het assortiment bij Bibelot is in de loop der jaren wel wat veranderd. In het begin kon men er naast cadeaus ook terecht voor tabak. In de loop der jaren is Bibelot van cadeauwinkel wat opgeschoven richting juwelier. Patty legt uit: “Het assortiment is veranderd. We hebben geen tabak meer en zijn nu een trendstore met onder meer tassen, sieraden en horloges. Ook weten mensen ons te vinden voor leeftijdscadeaus en uiteraard voor het verwisselen van horlogebatterijen.”

Uitspraak
De naam Bibelot is afkomstig uit het Frans, waar het woord iets betekent als souvenir, snuisterij en niemendalletje. Om die reden laten mensen zich wel eens verleiden om de zaak uit te spreken als ‘Bie-be-loo’, maar de juiste uitspraak van de naam van deze Alblasserdamse zaak is ‘bie-be-lot’.

De Molen
De ouders van Patty hadden vanaf de opening van het Makado ook een eigen onderneming in het winkelcentrum: Dierenspeciaalzaak en tabakshop De Molen. Deze winkel zat op de plek waar nu Primera is gevestigd. In 1976, een paar jaar na de opening, brak er een zeer grote brand uit in het winkelcentrum. Patty, die vanaf haar dertiende meehielp in de winkel, herinnert dit zich nog goed. “Mijn vader Ger Höhle en ik waren op de fiets en moesten in actie komen om alle dieren in de zaak te redden. We hebben de dieren in kartonnen dozen gedaan en mochten die in de auto van een vertegenwoordiger zetten. Uiteindelijk wisten de dieren allemaal los te breken en liepen de woestijnratten, cavia’s en parkieten door de auto,” lacht Patty. Ondanks alle hectiek, wist men alle dieren te redden en tijdelijk te ‘huisvesten’ in de garage van het huis van familie Höhle in Alblasserdam. “De Makadobrand heeft op Alblasserdam een grote impact gehad. Er was voor miljoenen guldens schade ontstaan en een aantal winkels was langere tijd gesloten.”

Primera en postagentschap
Ongeveer twintig jaar geleden overleed Ger Höhle en werd De Molen overgenomen door zijn zoon Wilco. Het assortiment wijzigde. De dierbenodigdheden en hengelsportartikelen gingen eruit en het postagentschap kwam erbij. De zaak werd een ‘Primera’. In 2011 is de winkel overgenomen door Rob Willemsen en Peter Schalk.

Moederdag en metamorfose
In het Makado loopt momenteel nog een verlengde moederdagactie. Deze loopt van vrijdag 5 tot en met vrijdag 19 mei. Wie vier stempels van vier verschillende zaken verzamelt, maakt drie keer kans op een metamorfose. Bij iedere aankoop, wordt een stempel gegeven. De hoogte van het aankoopbedrag maakt niet uit. Om te sparen mag je de stempelkaart gebruiken van de 50-jaar-Makado-actie of de nieuwe spaarkaart die speciaal ontworpen is voor de moeder- en vaderdagactie. De te winnen metamorfose komt tot stand op vrijdagmiddag/avond 9 juni in samenwerking met:
Brainwash – Shoeby – DA
Ami Kappers – The Stone – DA
Hairview – Terstal – DA

Deel dit bericht via...