KINDERDIJK / ALBLASSERDAM – De 77-jarige Cor de J. uit Alblasserdam wil gaan verklaren hoe de moord in de villa aan de Puntweg in Kinderdijk volgens hem wel is gegaan. Dat heeft hij vrijdag 17 maart 2023 beloofd tijdens een regiezitting in de rechtbank van Rotterdam. De Damdorper zegt, ondanks de flinke lijst aan zaken die tegen hem pleiten, onschuldig te zijn. Volgens het Openbaar Ministerie is het toch echt nog steeds Cor die de moord heeft gepleegd. Nadat justitie uitgebreid uiteen had gezet van welke strafbare feiten Cor de J. wordt verdacht en nadat de raadsman had verteld waarom hij denkt dat De J. onschuldig vastzit, kwam de Alblasserdammer met een opmerkelijke wending. “Ik kan wel vertellen wat er wel allemaal is gebeurd en wat niet verdraaid is. Ik weet wat er gebeurd is,” zei de zeventiger.

Hij wil echter niet bij de politie of bij justitie terecht met zijn verhaal, want die vertrouwt hij niet meer, omdat er volgens hem dingen zijn verzwegen en verdraaid. Bij een rechter-commissaris zou hij het binnenkort wel aandurven het verhaal te vertellen. Verder stelde De J. dat het, op basis van de verklaringen die hij heeft gelezen, gaat om een executie. “Zonder één woord te zeggen is hij afgeknald. Dat is een executie, maar waarom?”

Schietpartij in Kinderdijk
Cor de J. uit Alblasserdam wordt verdacht van moord op een 74-jarige man uit Overijsse (België). Het Openbaar Ministerie gaat ervan uit dat de De J. met voorbedachten rade het slachtoffer heeft neergeschoten in een woning aan de Puntweg in Kinderdijk. De man, die een hoge functie bij de Europese Commissie in Brussel had, werd in de nacht van 1 op 2 december 2022 met één kogel door zijn hoofd geschoten. Dit gebeurde met een vuurwapen met een kaliber van 9mm. Het slachtoffer logeerde die nacht in de villa aan de Puntweg in Kinderdijk. Hij had sinds enkele maanden een relatie met de bewoonster. Het slachtoffer werd met spoed naar het ziekenhuis gebracht en overleed een aantal dagen later aan zijn verwondingen. Daags na de schietpartij arresteerde de politie een 77-jarige Alblasserdammer op verdenking van betrokkenheid bij het schietincident. Deze man kwam veel bij de villa in Kinderdijk en was daar onder meer de klusjesman van de bewoonster. De aanhouding van De J. vond in Limburg plaats en de doorzoeking van de woning vond plaats in de Eksterstraat in Alblasserdam.

“Ik zal jou ook moeten doodschieten”
De officier van justitie vertelde vrijdag 17 maart waar De J. exact van wordt verdacht. “Meneer wordt ervan verdacht dat hij het slachtoffer, al dan niet met voorbedachten rade, van het leven heeft beroofd, door hem met een vuurwapen door het hoofd te schieten. Als tweede feit staat de bedreiging van de bewoonster van de woning aan de Puntweg, door in haar bijzijn op het slachtoffer te schieten en vervolgens het vuurwapen op haar te richten en te zeggen: “Dan weet je hoeveel ik van je hou.” En “Maar ik zal jou nu ook moeten doodschieten, want dit is een roofoverval. Daar moet het op lijken. Wacht vijf minuten en bel dan de politie. Wanneer je dit niet doet, zal ik je overal ter wereld weten te vinden.” Feit drie is de afpersing van mevrouw. Het gaat daarbij om een grote hoeveelheid juwelen. Mevrouw moest de juwelen in een tas doen.”

Toen de agenten die bewuste nacht ter plaatse kwamen, werd inderdaad snel gedacht aan een roofoverval. In de woning lagen spullen, waaronder juwelen door de gang.

Bootje op het water
De officier van justitie meldde verder dat het onderzoek nog steeds loopt en dat er nog een getuige gehoord moet worden. “Dat heeft betrekking op de veerpont en het zien van een bootje op het water.” Verder wil justitie dat de verdachte wordt onderzocht in het Pieter Baan Centrum.

Bewoonster past verklaring aan
Het slachtoffer overleed aan een schot door zijn hoofd. “Om 00.32 komt de 112-melding binnen van de bewoonster dat er is geschoten en dat er een meneer naast haar ligt die ernstig gewond is. De bewoonster heeft een aantal dingen verklaard. In haar eerste verklaring benoemt mevrouw een onbekende dader van de schietpartij. Zij verklaart hoe zij in bed lag, met het slachtoffer en dat er ineens licht verscheen in de kamer naast haar en dat zij een geluid hoorde. Vervolgens was er een schim en werd er gelijk geschoten. Een paar dagen later vertelt mevrouw dat ze wel degelijk heeft gezien, wie het had gedaan. Het was de heer De J. Dat is zeker opmerkelijk, maar mevrouw verklaart ook waarom: Ze was bang. Hij heeft haar ook bedreigd,” zo zette de officier van justitie uiteen.

Juwelen weg
De officier vervolgde: “In een latere verklaring vertelt mevrouw dat ze zei: “Cor, wat doe jij nou hier?”. De politie heeft geen braakschade geconstateerd. Wel geeft mevrouw aan dat er veel juwelen weg zijn. Later vertelt ze dat ze deze in een tas moest doen. Er zijn naast mevrouw vijf personen die beschikken over de toegangscode van de woning en weten waar de reservesleutel ligt, waaronder de verdachte. Uit onderzoek komt naar voren dat, buiten de verdachte, de andere personen, geen beweging richting de Puntweg hebben gemaakt. De kinderen komen pas later. Er is in en om het huis onderzoek naar wapens gedaan. Dit heeft niets opgeleverd. Bij latere doorzoekingen, worden er nog wel andere wapens aangetroffen, maar die komen niet in aanmerking voor het bewuste wapen, vanwege het kaliber. Er wordt meer onderzoek gedaan naar wapens. Wie beschikken daarover? De dochter van de bewoonster en haar man beschikken over jachtgeweren en munitie. Deze zijn niet geschikt om 9 millimeter -munitie af te vuren. Een goede vriend van de verdachte, een man uit Kinderdijk, heeft wapens en die zijn ook onderzocht, maar komen niet in aanmerking. In de woning van de verdachte is wèl een koffertje aangetroffen met een wapen. Een .22-kaliber. En een beschrijving voor een wapen van 9 millimeter. Dit zou kunnen passen bij het delict gebruikte vuurwapen.”

Oproepen gewist
In het verdere betoog van justitie werd verteld over hoe om 21.06 uur een bus over de Veerdam rijdt, die erg veel lijkt op de bus van de verdachte Alblasserdammer. Om 00.31 rijdt die bus de andere kant op. Dat is kort na het moment dat er geschoten is, want om 00.32 komt de melding binnen bij 112. De bus rijdt eerst richting de Lekdijk en komt daarna terug en gaat richting het huis van de verdachte. Na tien minuten gaat hij naar een garage. Verder blijkt uit onderzoek dat de telefoon van de verdachte vaak heeft aangestraald op de Puntweg. Overdag en ook ’s nachts. Daarnaast heeft de verdachte, volgens het Openbaar Ministerie, op 2 december 81 oproepen op zijn telefoon verwijderd en later nog eens 8 andere. “En in november heeft de verdachte berichten naar de bewoonster gestuurd, waarin hij schrijft dat hij nog meer van haar houdt, als toen ze wegging. Mevrouw zat op dat moment met het slachtoffer in Namibië,” aldus de officier van justitie.

Boos en niets meer verklaren
In een eerste verklaring bij de politie zegt Cor de J. van niets te weten. De officier van justitie: “Hij wil niet antwoorden waar hij op 1 en 2 december is geweest. En zegt niet naar Kinderdijk te zijn geweest. In zijn tweede verklaring zegt hij weer niet in Kinderdijk te zijn geweest. Dan de derde verklaring: hij weet niet goed wat hij met de verklaring van mevrouw moet. Hij wordt geconfronteerd met het wapenkoffertje en het boekje. Hij verklaart dat het boekje hoort bij een alarmpistool dat al heel lang geleden is weggegooid door hem. Bij de Rechter-commissaris verklaart hij dat hij best wel eens op de Molenstraat kan hebben gereden. Dat doet hij wel vaker, ’s nachts rijden. Als hij daarna nog eens hierover wordt gehoord bij de politie, kan hij herinneren dat hij daar heeft gereden en dat hij gedraaid is bij een grote stoep. Hij wil daarna geen stukken meer inzien, hij wordt boos en wil niets meer verklaren. Op 26 januari is de verdachte zeer uitgebreid gehoord. Hij ontkent berichten in zijn telefoon te hebben gewist. Nadat hij geconfronteerd wordt met de beelden, zegt hij ineens dat het wel zijn bus is die op de camerabeelden te zien is, maar dat hij niet naar de Puntweg is geweest, maar naar een goede vriend in Kinderdijk. Maar dat kan niet, zegt de politie, want hij is in dat deel van de wijk nergens op de camerabeelden te zien met zijn bus. Vervolgens verklaart hij dat hij meterstanden op ging nemen. Als hij er dan bij de politie mee geconfronteerd wordt dat hij 3,5 uur later pas weer naar huis gaat, is hij er klaar mee en wil hij niets meer verklaren. Hij wisselt dus continu van verklaringen.”

Niets van dat al
Vervolgens was het woord aan de advocaat van de verdachte. Hij vertelde dat er dankzij de politie een berichtje boven water gekomen en bewaard gebleven, waarin de bewoonster een bericht inspreekt voor Cor. De raadsman vertelde: “In de ochtend, in het ziekenhuis vindt mevrouw de kracht om zakelijke dingen te doen, om de werkster te bellen en te informeren wat er aan de hand is. Wat ze dan ook doet: Cor de klusjesman bellen. Cor komt heel vaak bij haar in Kinderdijk. Om koffie te drinken en hij zou helpen met het koper poetsen. Als ze Cor niet te pakken krijgt, spreekt ze een berichtje in. Dat bericht luidt niet: “Cor! Niks aan de hand, ik heb niks gezegd…” dat zou je verwachten. Niets van dat al. Ze vertelt wat er gebeurd is, ze vertelt dat de werkster en de kinderen op de hoogte zijn en zegt: “Praat er liever met niemand over en bel me even als je dit berichtje hoort.” Maar dat is nog niet alles. Ook ‘s  avonds is er een telefoongesprek. Ook dat gesprek is woordelijk weergegeven wat er is gezegd in een gesprek tussen mevrouw en mijn cliënt. “Hoe is het met hem? Hoe gaat het? Wat moeten we hopen? Hoop dat het goed komt.”  Een gesprek dat volkomen past bij een huisvriend. Meneer had eerst een hele goede verstandsrelatie met wijlen de man van de bewoonster. Daar deed hij klusjes voor. Nadat hij is overleden, bleef Cor klusjes doen. Dat gesprek wat is gevoerd, past uiteraard niet bij een gesprek met de moordenaar van je partner. Die gesprekken zijn alleen te verklaren met het standpunt van mijn klant: “Ik heb er niks mee te maken”. ”

Glashard ontkennen
De advocaat vervolgde: “In de verklaring van 20 december ontkent mevrouw glashard dat ze Cor heeft gesproken. Ze zegt “Ik heb helemaal niks ingesproken en ik heb geen contact gehad. Maar uiteraard weet je heel goed dat je ’s ochtends een bericht hebt ingesproken voor de moordenaar van je man en dat je hem ’s avonds nog aan de lijn hebt gehad en dat je allebei deed alsof er niets aan de hand was. En als we het dan hebben over de hoge mate van detaillering van de verklaring van mevrouw… ja dat klopt die verklaring van mevrouw is opgesteld door haar advocaat en naamgenoot. Daar is opgeschreven wat is gebeurd. Vandaar dat die verklaringen in overeenstemming zijn.”

Vreemde zaken op het water
Tot slot meldde de advocaat dat er in de avond en nacht van de schietpartij verdachte dingen zijn gezien op de rivier de Lek. De advocaat kreeg daar pas iets over horen, toen hij daar actief naar had gevraagd bij justitie. Hij vertelde: “Op de avond zelf, enkele uren voor de moord, is door een getuige, die met zijn bootje aan de privesteiger van de bewoonster lag, dat daar een hele tijd een grote boot manoeuvreerde en dat van die boot een zwarte polo werd gehaald en vanuit het ruim een witte auto kwam. Die getuige vaart weg en komt terug en ziet tot zijn verbazing dat die boot er nog ligt, maar ziet ook dat die zwarte auto heen en weer rijdt. En die polo gaat op een moment over de Puntweg naar de woning van mevrouw en blijft staan op de lus; een weggetje net voor de woning. Om kwart voor twaalf ’s avonds vertrekt de getuige. Op dat moment stond die auto nog steeds op de lus. Wie zat er in die auto? De Puntweg geeft alleen toegang tot drie woningen. Verder is het een doodlopende weg. Kortom: als je daar komt, ga je naar die woningen.”

Zakmes gepakt
“En om het nog iets unheimischer te maken: de getuige zegt dat het hem opviel dat de mensen die op de boot waren mij niet kwamen helpen, terwijl ik daar met pech lag. Ik vond het uiteindelijk zo akelig worden, dat ik uit bescherming mijn zakmes heb gepakt, het touw door heb gesneden en weg ben gegaan. Wat is daar met die zwarte Polo gebeurd nog geen drie kwartier voordat de man werd neergeschoten?”

Justitie laat dat deel nog nader onderzoeken.

Klopt voor geen meter
In het laatste deel van de zitting kreeg Cor de J. het woord. Hij zei: “Het is een openbare zitting, dus ik ga hier niets privé over mevrouw zeggen. Ze gaan er vanuit dat ik een verhouding heb. Dat heb ik nooit gehad. Wij passen niet bij elkaar. Het was een vriendschap van 100 procent. Kunt u zich dat voorstellen? 100 procent vriendschap. Dat je je leven geeft voor iemand? Dat is niet voor te stellen. De vriend uit Kinderdijk en mevrouw. Wij konden overal over praten. Overal. Ik zal nooit iets belastends zeggen over mevrouw. Maar de verklaringen die zij afgelegd heeft, die kloppen voor geen meter. Ook verklaringen die de politie opgenomen heeft kloppen niet. Ik ben voorgoed klaar met justitie. Het klopt totaal niet. Ik kan wel vertellen wat er wel allemaal is gebeurd en wat niet verdraaid is. Ik weet wat er gebeurd is.”

Koude oorlog
Toen de rechter vroeg of hij dat wilde vertellen, antwoordde Cor: “Ik vind niet dat de rest daar wat mee te maken heeft. Ik wil wel bij de rechter-commissaris wat vertellen, maar niet bij een rechercheur. Het kan wel uren gaan duren. Dit heeft een heel lang staartje.” Verder zei hij beter te zijn dan de rechercheurs. “Ik heb een opleiding gehad. Ik ben van 1960 tot 1971 in de Koude Oorlog bezig geweest en ik heb het overleefd. Verder zeg ik er niks over.”

Niet naar PBC, wel langer vast
De rechters moesten zich aan het einde van de, voor een proformazitting, lange zaak, buigen over twee vragen. Of de verdachte voorlopig vrij wordt gelaten en of hij verplicht naar het Pieter Baan Centrum moet. De rechters oordeelden dat er nog te veel ernstige bezwaren tegen de verdachte zijn. “Het vreemde in deze zaak, haalt de verdenking onvoldoende weg.” Verder werd besloten dat De J. eerst door een andere instantie wordt onderzocht. De J. gaf namelijk aan dat als hij naar het Pieter Baan Centrum zou moeten, hij al die weken die hij daar zou doorbrengen, geen woord zou gaan zeggen.

Op 8 juni staat een nieuwe regiezitting ingepland tot die tijd blijft Cor de J. vastzitten.

Bij Kinderdijk werd dagenlang gezocht naar een wapen. De zoektocht naar het moordwapen heeft niets opgeleverd.

Bij de huiszoeking werd geen 9-mm-wapen aangetroffen. Wel een boekje dat hoort bij een 9-mm-wapen.

Deel dit bericht via...