KINDERDIJK – Een belangrijke rechtszaak, die donderdag 9 maart 2023 werd gevoerd, is in het voordeel van scheepsbouwer Royal IHC uitgepakt. De rechter heeft beslist dat banken akkoord moeten gaan met een reddingsoperatie van het bedrijf.  IHC had een procedure aangespannen, omdat drie van de negen betrokken banken weigerden in te stemmen. Nu de banken mee moeten werken, kan de Kinderdijkse scheepsbouwer dochteronderneming IQIP gaan verkopen. Dit moet zo’n 300 miljoen euro opleveren, waarmee het bedrijf een groot deel van haar schulden kan aflossen. Als de rechter in het nadeel van IHC had beslist, had dit waarschijnlijk geresulteerd in een faillissement, meldt Het Financieele Dagblad.

Een woordvoerder van IHC laat weten: “Vandaag heeft de rechtbank het financiële herstructureringsplan van Royal IHC bekrachtigd in het kader van de WHOA (Wet Homologatie Onderhands Akkoord) procedure die begin dit jaar door Royal IHC was gestart. Het financiële herstructureringsplan dat nu tot uitvoering zal worden gebracht behelst de verkoop van de 100 % dochteronderneming IQIP aan HAL Investments waarmee de bestaande krediet- en garantielijnen bij het bestaande bankenconsortium grotendeels vervroegd kunnen worden terugbetaald. Daarnaast heeft Royal IHC met de rest van de opbrengst uit de verkoop van IQIP, beschikking tot aanzienlijke liquiditeit en een sterke balans met een goede solvabiliteit. Tevens voorziet het plan erin dat bestaande garantielijnen vanuit het bankenconsortium worden voortgezet om mogelijk te maken nieuwe contracten aan te gaan voor het bouwen van schepen en equipment in de markten waarin Royal IHC actief is. Doel blijft een belangrijke rol in de Nederlandse scheepsbouw en economie te spelen en als internationale speler met een specifieke focus op de bagger-, offshore-, mijnbouw- en defensie-industrie. Alle indicaties wijzen op een aantrekkende vraag in de markten waar Royal IHC actief is.”

Verder meldt het bedrijf: “Royal IHC is de Nederlandse Staat en in het verlengde hiervan Atradius zeer erkentelijk voor hun rol om partijen dichterbij elkaar te brengen. Royal IHC wil uitdrukkelijk ook alle andere financiële stakeholders die hebben ingestemd met dit financiële herstructureringsplan bedanken voor hun rol in dit proces. Tevens willen wij aangeven respect te hebben voor het verweer van partijen die zich in eerste instantie niet geheel konden vinden in het herstructureringsplan. Wij spreken de hoop en verwachting uit dat met de homologatie van het akkoord er een nieuwe situatie ontstaat waarbij we gezamenlijk werken aan een gezonde toekomst voor Royal IHC. Ook na de verkoop van IQIP beschikt Royal IHC over voldoende marktpotentie met een sterke flow business bestaande uit opdrachten voor kleinere standaard werkschepen en equipment. Daarnaast is het bedrijf goed gepositioneerd om aan de aantrekkende vraag in de kernmarkten van Royal IHC (Bagger, Offshore Energy, Mining en Defence) te kunnen voldoen. Met een aanzienlijk versterkte balans verwacht Royal IHC dan ook de benodigde projectfinanciering te kunnen krijgen om ook weer de meer complexe opdrachten waar al veel contacten over bestaan te kunnen gaan scoren.”

In een brief aan het IHC-personeel, laat Jan-Pieter Klaver namens de Raad van Bestuur weten: “Een ding is zeker, met de verkoop van IQIP en de opdrachten van de flow business, hebben we voorlopig wel financiële lucht! Ik kan me goed voorstellen dat dat voor velen van jullie een opluchting zal zijn. Voor mij is het dat zeker. Ik heb bewondering voor jullie inzet in de afgelopen onzekere tijd. Dat viel voor velen van jullie niet mee. Met de stappen die we nu maken, kunnen we dit mooie bedrijf een gezonde toekomst bezorgen.”

Deel dit bericht via...