Advertorial
ALBLASSERDAM – Het Makado winkelcentrum in Alblasserdam viert dit jaar haar 50-jarig bestaan. In de komende maanden wordt dit gouden jubileum door de winkeliers en horecagelegenheden gevierd met diverse (spaar) acties. Verder wordt er teruggeblikt op de afgelopen vijftig jaar. Dit wordt onder meer gedaan met de winkeliers van het eerste uur. In opdracht van de winkeliersvereniging interviewt Alblasserdamsnieuws.nl de winkeliers en tekent hun verhalen op. Jan van Zessen van DA Mooi Parfumerie van Zessen trapt af.

In 1972 werd het eerste deel van winkelcentrum Makado geopend. Vanuit het hele land werd Alblasserdam belangstellend gevolgd, omdat het voor die tijd bijzonder was dat er zoveel winkels bij elkaar werden gevestigd in een relatief kleine gemeente.

Bakfiets
Drogisterij DA Van Zessen is van oorsprong een kruidenierszaak. Jan van Zessen van DA vertelt: “Vroeger kwamen de mensen bij opa Jan van Zessen met de lege flessen, potten en bussen in de winkel die dan weer gevuld werden. Ook ging hij met de bakfiets bij de mensen langs om de levensmiddelen en alles wat ze nodig hadden aan huis te brengen. Mijn vader Arie heeft later de zaak overgenomen en is overgestapt naar het drogistenvak.”

Verhuizing naar Makado
Op 1 juni 1959 wordt op de Van Eesterensingel 129 (toen nog Hooftmanlaan) de drogisterij geopend. “Hij was heel vooruitstrevend en ging zich steeds meer richten op de luxere ambiance en cadeausfeer. In 1972 zag mijn vader zijn kans schoon om zijn winkel verder te vergroten met een verhuizing naar het Makado dat toen werd gebouwd. Voor die tijd was het hier gewoon weiland,” herinnert Jan van Zessen zich.

Nog niet overdekt
En op de locatie waar de vader van Jan van Zessen zich vestigde in het Makado, is de zaak nog steeds te vinden. In de beginjaren was het nog geen overdekt winkelcentrum. “Dat kwam pas een jaar of 2 later, toen deel twee van het winkelcentrum werd gebouwd. Vanaf die tijd is het een overdekt winkelcentrum.”

Winkels
Jan van Zessen herinnert zich nog goed welke winkels er waren en zijn. Hij noemt onder meer Albert Heijn, de Lampenwinkel, Pim Verloop met de boeken, de Hubo, de Vivo, Discorama, Bestevaer, Smit, het speelgoedhuis met Klaasje Bakker, De Molen, Juwelier Leentvaar en nog veel meer zaken die veelal niet meer bestaan.

De brand
In 1976 brak er een allesverwoestende brand uit in het centrum. Jan van Zessen vertelt hierover: “Die brand ontstond in de winkel naast ons. Bij de start van het winkelcentrum wees brandweerman Jaap Lambinon er al op dat het centrum totaal niet brandwerend was gebouwd. Alles was van hout gebouwd. Helaas kreeg hij gelijk en legde een paar jaar later een brand het halve centrum in as. Op het Wilgenplein kwamen noodwinkels en een klein jaar later werd het centrum heropend.”

Veertig jaar
Arie van Zessen, de vader van Jan, overleed op 55-jarige leeftijd. Moeder Annie, bijgestaan door een zwager, runde enige tijd de zaak. Op 17-jarige leeftijd kwam Jan in de zaak werken en intussen werkt hij er al veertig jaar. Marja, de vrouw van Jan werkt ook al 36 jaar in de winkel. De twee zijn daarmee voor veel winkelend publiek vertrouwde gezichten in het winkelcentrum.

Gratis parkeren
En de kracht die het winkelcentrum vijftig jaar geleden al had, heeft het wat Jan van Zessen betreft nog steeds. “Er komen nog steeds ontzettend veel mensen uit de hele omgeving naar Alblasserdam om in het Makado inkopen te doen. We zijn nog steeds een actueel centrum met een heel ruim winkelaanbod. Bij veel winkelcentra in het land is het soms net een gatengaas met de winkels. Hier hebben we daar gelukkig geen last van. We hebben veel winkels, er kan nog steeds gratis geparkeerd worden en er is overdekte horeca, waardoor je altijd een terrasje kunt pakken.”

Koopavond
De kracht van het Makado zit hem wat Jan van Zessen betreft in het feit dat er veel verschillende soorten winkels bij elkaar zitten, die elkaar op die manier versterken. Eén punt van aandacht noemt de ondernemer de koopavonden. Het winkelcentrum heeft moeite om op vrijdagavond net zoveel publiek naar de winkels te krijgen zoals vroeger. “Misschien is het gedrag van de consument ook wel gewoon veranderd. Vroeger had je toch wat meer traditionele gezinnen, waar pa de hele week werkt en waar het hele gezin op vrijdagavond een uitje naar het Makado had. Nu heb je veel andere momenten dat je je boodschappen kunt doen en wordt de vrijdagavond misschien wel meer gebruikt om thuis te zijn. Wel zien we dat het nu juist op zaterdag erg druk is in het Makado.”

Mooie foto’s en verhalen
Oproep aan eenieder die nog unieke foto’s of mooie verhalen heeft over het winkelcentrum, de winkeliersvereniging inventariseert deze graag. Stuur hiervoor een e-mail naar [email protected].

Voetnoot winkeliersvereniging
Voor de Alblasserdammers onder ons… het klopt, niets mis met jullie geheugen. Vorig jaar bestonden we 50 jaar, maar wij konden dit niet het hele jaar, zonder restricties, vieren. Dat hopen wij nu wel te kunnen doen! Op 11 maart 1972 opende het eerste deel van ons winkelcentrum officieel. In 1974 werd het tweede deel van ons winkelcentrum opgeleverd. In 1976 kwam de verwoestende brand. Ook daar staan wij bij stil. Later in het jaar ook hier meer over.

Deel dit bericht via...