Update: het jacht is, na bijna twee maanden arbeid, maandag 20 maart 2023 naar buiten gesleept. Onderaan het bericht enkele foto’s.
ALBLASSERDAM – Bij jachtenbouwer Oceanco in Alblasserdam is woensdagavond 25 januari 2023 een bijzonder jacht aangekomen. Het gaat om de 1050H; een jacht dat in 2000 door Oceanco werd opgeleverd en dat nu, 23 jaar later, volledig is omgebouwd. Het jacht is langer en hoger gemaakt. De jachtenbouwer spreekt van een primeur en van ‘een complete transformatie die qua schaal en aard praktisch ongekend is’. Het miljoenenjacht werd twee weken geleden bij de hal van Oceanco in Zwijndrecht al even geshowd aan een door de jachtenbouwer ingehuurde fotograaf uit Frankrijk.

1050H is nu 105 meter lang en bijna 15 meter breed. Woensdagavond werd het jacht via de rivier de Noord naar Alblasserdam gesleept en kon ook de buitenwereld het jacht bewonderen. Rond 19.00 uur ging de Brug over de Noord open, werd de combinatie door de geopende brug gemanoeuvreerd en werd het jacht het droogdok bij Oceanco in gevaren. Tot afgelopen week lag in het droogdok het jacht Y720. Dat jacht is naar buiten gehaald en ligt nu aan de kade in Alblasserdam.

Eerste keer
De Alblasserdamse jachtenbouwer is zeer enthousiast over het project met de 1050H. Een woordvoerder van het bedrijf vertelt: “In de jachtwereld zijn commerciële schepen omgebouwd tot superjachten en historische jachten zijn in hun oorspronkelijke glorie hersteld, maar dit is de eerste keer dat een superjacht opnieuw is gebouwd om de toekomst tegemoet te gaan als een nieuw, eigentijds schip. De resultaten versterken de reputatie van Oceanco voor het aanpakken van uitdagende projecten en het leveren van primeurs in de sector.”

Trots
Oceanco’s directeur Marcel Onkenhout merkt op: “Om te zeggen dat dit een opmerkelijk proces is geweest, is een understatement. Het project heeft om passie, toewijding en buitengewoon vakmanschap gevraagd, en velen die bij haar creatie betrokken waren, dragen nu weer bij aan haar recreatie, waaronder ikzelf. Met trots kunnen we zeggen dat we een volledig nieuwe ‘Oceanco’ opnieuw lanceren.”

Bijna onvoorstelbaar
Richard Hein van de A Group, die optrad als de onafhankelijke vertegenwoordiger van de eigenaar voor het project, voegt toe: “Deze bijna onvoorstelbare transformatie heeft kunnen plaatsvinden dankzij het gedeelde vertrouwen, doorzettingsvermogen en expertise van het betrokken team. Een jacht is meer dan alleen de realisatie van de visie van een eigenaar. Het heeft een eigen karakter, een eigen specifieke habitat, met een uniek doel en verhaal. Door de resultaten van dit project hebben we het verhaal van een opmerkelijk superjacht voor de komende decennia kunnen verlengen. Het gaat erom het potentieel voor alle vaartuigen te zien, in plaats van elke keer vanaf een blanco vel papier te beginnen.”

Persoonlijk betrokken
“Ik ben er trots op om de voltooiing van deze transformatie te zien naderen, omdat ik persoonlijk betrokken ben geweest bij het terugbrengen van 1050H naar haar geboorteplaats Alblasserdam voor dit ambitieuze project,” vertelt Dr. Barwani, voorzitter van Oceanco.

Interieur wordt aan gewerkt
Aan het superjacht is bijna alles veranderd en vernieuwd. Alleen de romp is nog grotendeels hetzelfde. Het interieur van het jacht wordt in de komende weken nog verder aangepakt. Naar verwachting neemt dit nog enkele maanden in beslag.

Planeet
Oceanco hoopt dat meer jachteigenaren gaan kiezen voor een transformatie van hun vaartuig. Niet in de laatste plaats omdat dit volgens het bedrijf ook beter is voor de planeet.

Foto: Guillaume Plisson en Peter Stam.

Op 21 januari 2023 werd de Y720 naar buiten gevaren, vanuit het droogdok bij Oceanco in Alblasserdam. Zie de onderstaande vier foto’s.

 

Bovenstaande foto is gemaakt door Hans Pellikaan.

Deel dit bericht via...