ALBLASSERDAM – De drie mannen die zaterdag 5 november 2022 werden opgepakt in Alblasserdam, Tholen en Den Haag, blijven nog zeker dertig dagen vastzitten. “Ze zijn vandaag voor de raadkamer ‘gevangenhouding’ van de Rechtbank Rotterdam verschenen en de rechter heeft bepaald dat de mannen dertig dagen langer vast blijven zitten. Het onderzoek naar drugshandel en witwassen gaat onverminderd door,” zo laat een woordvoerder van het Openbaar Ministerie donderdagmiddag 17 november 2022 weten.

De mannen worden verdacht van drugshandel en het witwassen van crimineel geld. De aanhouding van Alex R. (60) in De Boezem in Alblasserdam werd zaterdag 5 november 2022 gedaan door het Team Parate Eenheid van de politie Rotterdam. Tegelijkertijd werden in Den Haag de 55-jarige Cholyd H. en zijn 27-jarige zoon in Tholen opgepakt.

Direct na de aanhoudingen zijn de woningen van de verdachten doorzocht. Daarbij zijn onder andere waardevolle goederen en voertuigen in beslag genomen.

Alex R. kwam in de afgelopen twee jaar zeer regelmatig in het nieuws, nadat naar buiten was gebracht dat hij het slachtoffer had moeten zijn in de geruchtmakende vergisontvoeringszaak, waarbij een man uit Hoofddorp werd ontvoerd. Politie en justitie gaan er vanuit dat de criminelen niet de Hoofddorper wilden ontvoeren, maar Alex R. die vaak in Alblasserdam verbleef.

Doorzoeking en auto
De recherche heeft zaterdagmiddag en zaterdagavond 5 november 2022 de woning aan de Boezem minutieus onderzocht. Kliko’s werden bekeken, kratten met papieren doorzocht en gegevensdragers werden veiliggesteld. Verder werd een personenauto met Zwitsers kenteken eerst volledig doorzocht en daarna door een politiebergingswagen afgevoerd.

Geweldsincidenten
Vorig jaar werden Alblasserdam en omgeving getroffen door een golf aan geweldsincidenten, die uiteindelijk allemaal aan elkaar gelinkt konden worden. Zo werd er een woning van de zoon van de vriendin van Alex in Hendrik-Ido-Ambacht beschoten, werd er een explosief geplaatst aan de woning van de dochter van de Alex’ vriendin in de Merelstraat in Alblasserdam. Verder werd er brand gesticht bij een bedrijf aan de Edisonweg in Alblasserdam, nabij een pand dat vroeger van Alex is geweest. Ook ging er een pand van Alex in Zwijndrecht in vlammen op. Daarnaast werd er in Hoensbroek (Limburg) een explosief aangetroffen bij een vriend van Alex. En later vonden in Hoensbroek een beschieting en explosie plaats. Tot slot werden er op adressen dreigbrieven bezorgd. Inmiddels zijn de meeste verdachten die met die zaken te maken hadden, opgespoord en veroordeeld.