ALBLASSERDAM – Het lichtspektakel in de Drechtsteden is maandagavond 14 november 2022 vanaf 21.00 uur van start gegaan. Rondom de Brug over de Noord bij Alblasserdam schijnen schijnwerpers in de lucht en ‘wiegen’ heen en weer. In het totaal zijn er vier bruggen en de Rivierendriesprong in het Drechtstedengebied verlicht. De Brug over de Noord bij Alblasserdam is vanaf maandag 14 tot en met zaterdag 19 november 2022 dagelijks verlicht. Aanvankelijk zou de brug ook op zondag verlicht worden, maar dit deel is geschrapt. Maandag is de brug van 21.00 tot 23.00 uur verlicht en op dinsdag tot en met zaterdag van 18.00 tot 23.00 uur.

De verlichting in Alblasserdam, beeldt het verhaal over het Wiegje van Beatrijs uit. Een wiegje, dat volgens de legende, bij Kinderdijk aanspoelde tijdens de Sint Elisabethsvloed, ruim 600 jaar geleden. “De langzaam bewegende lichtstralen die aan weerszijden van deze brug omhoog schijnen en langzaam een beetje naar rechts en dan weer naar links bewegen symboliseren het drijvende wiegje dat zachtjes heen en weer deint op het water.”

Het Drierivierenpunt bij Papendrecht / Dordrecht / Zwijndrecht en de vier grote bruggen: de Merwedebrug bij Papendrecht, de Zwijndrechtse brug, de Brug over de Noord en de Baanhoekbrug bij Sliedrecht zijn uitgelicht. Hardinxveld-Giessendam wilde graag hun eigen verhaal vertellen maar heeft geen brug en daarom zou daar middels de lichtbundels een brug van licht worden gemaakt, maar ook dat deel van het programma is vanwege de kritiek op de actie geschrapt.

De verlichtingsactie heeft te maken met Smart Delta Drechtsteden. “De schijnwerpers gaan aan omdat we trots op zijn op de regio en dit willen uitdragen. We vragen positieve aandacht voor regionale innovatie en het ondernemerschap in onze regio. Zodat bedrijven kunnen groeien en talenten kunnen aantrekken om hun vacatures te vervullen. Zo dragen zij bij aan een welvarende regio met een aantrekkelijk woon- en werkklimaat. Waar voorzieningen op het gebied van gezondheid, onderwijs en mobiliteit op pijl zijn en jongeren een goed toekomstperspectief hebben,” aldus Spotlights On.

Bijgaande foto’s zijn gemaakt en ingezonden door Patrick van Veltum.