ALBLASSERDAM – De Brug over de Noord is zaterdagavond 12 november 2022 enige tijd verlicht geweest. Het was een proefdraai voor aankomende week als de brug een week lang in de schijnwerpers staat. In de afgelopen weken werd door de organisatie meermaals gecommuniceerd dat er LED-verlichting werd gebruikt. Roy liet aan Alblasserdamsnieuws en later ook aan de organisatie weten dat dit feitelijk onjuist is. “Ik zit in die branche en dit zijn geen LED-lampen. Iedereen wordt nu voorgelogen.”

Verder meldt Roy: “De 330-watt-lamp zorgt voor een totaalvermogen van 560 watt per lamp. Het verbruik van 1350 kwh voor de week klopt waarschijnlijk wel met de beschreven branduren, maar alles staat nu al stand-by te draaien. Ze gaan er dus dik overheen. Maar het gaat me eigenlijk niet eens om het stroomverbruik, maar om het feit dat er gezegd wordt dat het LED-verlichting is. Dat is niet zo.”

Ine Luijten van Smart Delta Drechtsteden laat weten dat Roy gelijk heeft wat betreft de lampen. Ine: “De criticus die de lampen heeft bekeken, heeft gelijk. Het zijn inderdaad geen LED-lampen. Het is niet zo dat er nu ineens meer energie wordt verspild, want ze zijn zuiniger dan LED-lampen. We gaan alle communicatie aanpassen en we praten vanaf nu over ‘superzuinige lampen’.”