KINDERDIJK – Op dinsdagavond 1 november 2022 kwamen de lokale sponsoren van Werelderfgoed Kinderdijk bij elkaar tijdens de jaarlijkse netwerkbijeenkomst de KinderdijkKring. Gebroeders Hoek B.V. won dit jaar de Kinderdijk Ring. Ze zijn daarmee uitgeroepen tot meest gewaardeerde sponsor van Werelderfgoed Kinderdijk. Het familiebedrijf voert al jaren allerlei onderhoudswerkzaamheden uit in het molengebied. Afgelopen jaar hebben de gebroeders Hoek geholpen met de restauratie van het Wisboomgemaal. Ze hadden de bijzondere taak om werkzaamheden uit te voeren aan de watergangen en fundering van het gemaal.

De Stichting Werelderfgoed Kinderdijk meldt: “Door deze restauratie kun je vanaf volgend jaar het stoom- en elektratijdperk daadwerkelijk beleven tijdens een bezoek aan ons Werelderfgoed. De restauratie heeft echter niet alleen een educatief doel. Het gemaal verkeert helaas in slechte staat: het is ‘onderloops’ wat inhoudt dat het water onder het gemaal door lekt. Daarnaast worden de twee monumentale centrifugaalpompen weer werkbaar gemaakt en de bijbehorende kroosbruggen hersteld. Die voorkomen dat zwerfafval en planten in de pompinstallatie komen. Als stoomgemaal diende het gemaal tot 1924, daarna is het verbouwd tot een elektrisch gemaal. Hierdoor kreeg het meer capaciteit en bedrijfszekerheid. De pompen die we nu restaureren zijn uit 1924, het pand is nog het stoomgemaalgebouw uit 1868.”