ALBLASSERDAM – Het Openbaar Ministerie heeft woensdag 5 oktober 2022, tegen de 70-jarige Cees de J. uit Alblasserdam, een celstraf van 12 jaar en tbs met dwangverpleging geëist. De J. wordt ervan verdacht dat hij in de afgelopen 2 jaar 20 ernstige zedendelicten heeft gepleegd met 13 (zeer) jonge jongens. De man heeft in een gesprek met de reclassering aangegeven dat hij voor 20 procent schuld heeft en zijn slachtoffers 80 procent schuld. De rechtszitting tegen ‘Opa Cees’, zoals hij vóór zijn aanhouding bekend stond, startte dinsdag en is woensdag hervat. Op 3 november 2022, om 13.00 uur doen de rechters uitspraak en wordt bekend welke straf de man, waarbij intussen de ziekte Alzheimer is geconstateerd, gaat krijgen.

De 70-jarige heeft een blanco strafblad, maar volgens het Openbaar Ministerie zijn er ook meldingen dat de man aan zijn eigen kinderen heeft gezeten, een nichtje hem moest aftrekken en hij een vrouw vroeger heeft betast. Vervolgens vergreep hij zich aan een grote groep Alblasserdamse kinderen die bij hem in zijn flat aan de Nicolaas Beetsstraat kwamen en daar werden voorzien van cadeaus, snoep, sigaretten en meer, zodat ze hun mond zouden houden over de seksuele handelingen die veelvuldig in zijn woning plaatsvonden.

Nooit vergeven
De ouders van de kinderen waren aanwezig bij de rechtszitting en vertelden huilend, wanhopig en woedend tegenover de rechters over hoe hun wereld en die van hun kinderen is ingestort door het misbruik. “Er is een speciaal plekje in de hel voor mensen als jij,” liet een ouder weten. Een ander zei: “Deze man is het toppunt van hoe ziek je kunt zijn. Hoe kun je zoiets doen? Onze wereld stortte in. Ons lieve jongetje dat dit is overkomen. Een volwassen man die zijn seksuele lusten botviert op mijn jongen. Wat hij mijn jongetje heeft aangedaan, ga ik hem nooit vergeven. Als volwassen vent blijf je van kinderen af. Hoe kun je zoiets doen? En de kinderen de schuld geven?” Anderen gaven aan dat zij en hun kinderen levenslang hebben. “Monsters zoals jij mogen nooit meer naar buiten. Je hebt mijn moederhart gebroken,” zo klonk het.

Het kindermisbruik begon volgens De J. toen hij door kinderen in zijn kruis werd geslagen en liet zien dat hij daar allemaal blauwe plekken van kreeg. Vervolgens zou hij de kinderen ‘in het kruis gegrepen hebben’. Vervolgens ging het van kwaad tot erger. “Hoe dat zo ver kon komen, kan ik zelf uit niet uitduiden. Seksuele gevoelens waren er praktisch niet, omdat ik bepaalde kwalen heb,” vertelde de zeventiger.

Meldingen
In de afgelopen periode kwamen er steeds meer meldingen over De J. binnen. De politie kwam een aantal maal aan de deur, maar kon hem toen nog niet betrappen op grensoverschrijdende zaken. Uiteindelijk kwamen er meldingen binnen vanuit de Jehovagemeenschap, ouders van kinderen en iemand uit de buurt.

Cees de J. gaf tijdens de rechtszitting dat ook hij zelf uiteindelijk doorkreeg, dat hij veel te ver ging. “Ik heb ook tegen mezelf gezegd: stop ermee! Twee maanden voor de aanhouding dacht ik al: dit kan zo niet doorgaan. Er kwamen ook steeds meer kinderen in huis. Ik werd er als het ware door overmeesterd. Ik had eigenlijk de deur dicht moeten houden,” aldus De J. “Dat had veruit het beste geweest ja,” merkte één van de rechters op.

Jannie
Volgens De J. was hij vaak meer toeschouwer dan dat hij zelf actief meedeed, maar justitie denkt daar heel anders over. Volgens justitie verrichte De J. allerlei seksuele handelingen en liet hij de kinderen deze handelingen ook verrichten. Ook was er een sekspop ‘Jannie’ die werd ingezet als de kinderen in huis kwamen. Verder gaf De J. de kinderen allerlei spullen. Volgens de Alblasserdammer was dat geen beloning of drukmiddel, maar wilde hij gewoon graag spullen geven om aardig te zijn. Mede vanwege zijn ver meende gulheid, stond hij in de buurt bekend als ‘superopa’. Eén van de ouders zag De J. zelfs als tweede vader en als surrogaatopa.

Geen pedofiel
Tijdens de zitting kwamen diverse deskundigen aan het woord, die De J. in de afgelopen tijd hebben onderzocht. De deskundigen uit het Pieter Baan Centrum vertelden dat zij adviseren geen TBS op te leggen. Verder stellen zij dat De J. niet gekwalificeerd kan worden als pedofiel. Wel zou de man een parafiele stoornis hebben, waardoor hij verminderd toerekeningsvatbaar is. Verder schatten de deskundigen van het Pieter Baan Centrum in dat de kans op herhaling niet groot is. Onder meer omdat onlangs is vastgesteld dat de Alblasserdammers de ziekte van Alzheimer heeft. De gemiddelde levensverwachting is 6,5 jaar, vertelden de deskundigen. Volgens de deskundigen gaan in de komende jaren zijn functies steeds verder achteruit, waardoor een TBS-kliniek niet geschikt zal zijn voor hem.

“Als we uw rapport volgen, kan meneer over 2 jaar weer buiten staan. Ik ben doodsbang dat er weer wat gebeurt. Als meneer op zijn 69e aan jongetjes kan zitten, waarom zou hij het dan nu ineens niet meer kunnen?,” vroeg de officier van justitie zich bezorgd af.

Schuld voor 80 procent bij slachtoffers
Het oordeel van de deskundigen van het Pieter Baan Centrum, die de man wekenlang onderzochten, staat op sommige punten lijnrecht tegenover de bevindingen van de reclassering. Bij de reclassering wordt de kans op herhaling veel hoger ingeschat. Verder stelt dat reclassering dat De J. zijn rol bagatelliseert, de ernst niet ziet en de schuld voor 80 procent bij de slachtoffers legt en 20 procent bij zichzelf.

Cees de J. groeide op bij zijn tante. Zijn moeder was prostitué en zijn vader heeft hij nooit gekend. Hij had moeizame huwelijken en geen van zijn kinderen heeft goede herinneringen aan hun jeugd.

Schadevergoeding
Er wordt door de slachtoffers 132.000 euro smartengeld gevraagd en ruim 17.000 euro aan materiële schadevergoeding.

Eis
De officieren van justitie vertelden tijdens hun strafeis: “Het gaat om ernstige delicten en meneer heeft de levens van kinderen en gezinnen kapot gemaakt. Ze vertrouwden hem en hij heeft dit vertrouwen beschaamd. Hij werd door sommigen hun beste vriend genoemd en heeft de meest vreselijke seksuele handelingen uitgevoerd. Hij gaf ze alcohol, sigaretten en cadeaus. Dat is grooming. Volgens de deskundigen is dat niet zo, maar ik kan het niet anders zien dan dat hij kinderen naar zich heeft gelokt met die cadeaus. De schuld legt hij vervolgens grotendeels bij de jonge jongens. Dat is heel verkerd. Een forse straf lijkt me op zijn plaats, want herhaling moet voorkomen worden. Het Openbaar Ministerie vindt dat de maatschappij maximaal beschermd moet worden tegen De J. en dit moet in tbs met dwangverpleging, gecombineerd met 12 jaar gevangenisstraf.

Uitspraak
De rechtbank doet op 3 november om 13.00 uur uitspraak in de zaak. Dan zal bepaald worden welke straf de Alblasserdammer krijgt.