ALBLASSERDAM – De gemeenteraad van Alblasserdam heeft deze week een profielschets voor een nieuwe burgemeester van Alblasserdam vastgesteld. Deze is maandag 3 oktober 2022 aangeboden aan Jaap Smit, Commissaris van de Koning. In het document staat wat voor burgemeester Alblasserdam ongeveer wil hebben. Aanstaande vrijdag wordt de burgemeestervacature opengesteld.

In de afgelopen periode konden mensen hun wensen voor een nieuwe burgemeester doorgeven. Arco Strop, voorzitter van de vertrouwenscommissie die de sollicitatiegesprekken gaat voeren, kijkt tevreden terug op het proces tot nu toe. Hij vertelt: “Vooral de uitspraak ‘’Alblasserdam is groot genoeg om problemen te hebben, maar klein genoeg om het samen op te lossen’ vond ik typerend voor ons dorp. Deze zin staat daarom ook prominent op de eerste pagina van de profielschets.”

Thema’s
In de profielschets komen ook de uitdagingen voor de komende jaren aan bod. Thema’s als energie(armoede), woningnood, criminaliteit en het afnemend vertrouwen in de overheid, staan daarbij hoog op de agenda.

Van allemaal
Jaap Smit, commissaris van de Koning van Zuid Holland nam de profielschets in ontvangst en sprak de gemeenteraad toe: “Uw burgemeester is niet van de helft plus één, maar een burgemeester van allemaal. De vaardigheden die hiervoor nodig zijn staan mooi in het profiel beschreven. U heeft een helder document opgesteld. We gaan voor u aan de slag.”

Vervolg
De vacature wordt vrijdag 7 oktober gepubliceerd in de Staatscourant. Kandidaten kunnen tot 28 oktober solliciteren. Op www.alblasserdam.nl/nieuweburgemeester zal na openstelling van de vacature informatie te vinden zijn voor geïnteresseerde kandidaten. De doorlooptijd van de procedure is ongeveer zes maanden. Naar verwachting kan de nieuwe burgemeester op 3 april 2023 worden geïnstalleerd.

Foto: Cees van der Wal.