KINDERDIJK – Vanaf woensdag 5 oktober 2022 komen verschillende specialiteiten van voorheen Bakkerij Stam weer in de verkoop in de bakkerswinkel in Kinderdijk. Nijs Stam, zoon van de in 2020 overleden bakker Adri Stam(93), gaat in Kinderdijk aan de slag met het maken van onder meer de gangmakers, Deense krakelingen, handgemaakte bokkenpootjes, mokkapunten, diverse taarten en eierkoeken. Dit gebeurt in samenwerking met de Stichting Ons Dagelijks Brood, die voorkwam dat de laatste winkel van Kinderdijk zou verdwijnen.

Geur en smaak
Vorig jaar werd bekendgemaakt dat bakker Stam ging stoppen. Het is Ons Dagelijks Brood daarna gelukt de bakkerswinkel te heropenen. In de winkel wordt nu brood en banket verkocht van leverancier Van der Grijn. In een persbericht wordt gemeld: “Maar de geur en de smaak van ‘Bakker Stam’ zit nog diep in het hart van het dorp Kinderdijk. Het is vanaf het begin de bedoeling geweest juist die geur en smaak terug te brengen. Stichting Ons Dagelijks Brood is daarom heel blij met een samenwerkingsverband met Bakkernijs.nl.”

Meekijken
De producten worden achter de winkel in Kinderdijk gebakken. De laatste maanden zijn door Nijs steekproeven genomen, om te kijken hoe diverse producten de befaamde kwaliteit van vroeger konden evenaren. Een smaakpanel keurde de producten. De bakkerijinrichting is inmiddels afgerond. Klanten die in de winkel van Stichting Ons Dagelijks Brood komen, kunnen ook meekijken (via een speciaal aangebracht raam) als daar gewerkt wordt. Omdat Nijs Stam ook nog werkt in zijn eigen computerbedrijf zal dat niet fulltime kunnen; dus wordt gestart met enkele dagdelen (maandag- woensdag- en vrijdagochtend).

Broodlijn
Vooralsnog is het niet de bedoeling dat ook de ‘broodlijn’ van Bakker Stam weer opgetuigd wordt. Nijs vertelt: “Daarvoor is sowieso een grotere ruimte nodig, en is meer tijd en mankracht nodig. Echter is niet uitgesloten dat enkele broodsoorten toch weer gemaakt gaan worden; de tijd zal het leren….”.

Ambachtelijke kwaliteit
Nijs is, net als zijn vader, gedreven om oude smaken weer te laten herleven. Hij heeft hiervoor ook een slogan bedacht: “met de smaak van weleer, proeft u zoveel méér!” Onder dat motto rollen de producten uit de oven. Van zijn vader heeft hij geleerd hoe belangrijk het is om geen concessies te doen aan de kwaliteit, maar ervoor te zorgen dat er kwalitatief hoogwaardige producten gemaakt worden. Nijs vertelt: “Hiervoor is het nodig om (semi-) ambachtelijk te werk te gaan. Ook de grondstoffen zijn uitermate belangrijk. Kwaliteit kun je alleen maar maken met de juiste grondstoffen. Voor de toekomst zijn er nog plannen in overvloed, maar niet alles kan tegelijk, dus wordt er eerst gestart met bovengenoemde producten. Uitbreiding zal zeker volgen.”

5 oktober van start
Het bestuur van de Stichting is blij dat er weer Stammen-bloed in de bakkerij komt en je weer kunt ruiken dat je in een bakkerij bent. Woensdag 5 oktober 2022 start de eerste verkoop.