ALBLASSERDAM – Op donderdagmiddag 13 oktober van 15.00 tot 17.00 uur wordt in Landvast aan de Haven in Alblasserdam een informatiebijeenkomst gehouden, over het binnenkort te starten Odensehuis Alblasserdam. Een Odensehuis is een inloophuis voor mensen met lichte dementie en hun naasten. Tijdens de bijeenkomst in Landvast, wordt informatie worden gegeven over de mogelijkheden om deel te nemen als bezoeker, als mantelzorger en als vrijwilliger.

Er wordt een korte film vertoond over de werking van een Odensehuis. Mantelzorgers en vrijwilligers die betrokken zijn bij andere Odensehuizen in de regio vertellen over hun ervaringen. Mensen kunnen hun belangstelling kenbaar om mee te gaan doen in het Odensehuis Alblasserdam, op wat voor manier dan ook.

De bijeenkomst is toegankelijk voor iedereen met belangstelling voor het Odensehuis Alblasserdam.

De Stichting Odensehuis Alblasserdam wil per 1 november 2022 starten met de activiteiten in gebouw Participand, Lelsstraat 2. Met de gemeente Alblasserdam zijn afspraken gemaakt over de financiering voor de komende tijd. Het betreffende lokaal in dit pand wordt de komende tijd klaargemaakt en ingericht voor gebruik. Er is gestart met de werving van een part-timecoördinator. Er is een website www.odensehuisalblasserdam.nl gemaakt waar iedereen die dat wil meer informatie kan vinden. Ook kunnen mensen zich via deze website melden met belangstelling om als  deelnemer, vrijwilliger of mantelzorger mee te gaan doen aan de activiteiten van het Odensehuis.

Het Odensehuis is een informatie-, advies- en ontmoetingsplek voor mensen met (beginnende) dementie en geheugenproblemen, mantelzorgers en hun familie en vrienden. Er is ruimte voor ontmoeting, ondersteuning, activiteiten en advies.  Een Odensehuis biedt  een stem aan mensen met dementie en geheugenproblemen en de mantelzorgers. Het is een veilige plek naast hun eigen woonomgeving waar ze zich’ thuis’ kunnen voelen. De informatievoorziening is bestemd voor een brede groep geïnteresseerden.

In het Odensehuis wordt ondersteuning geboden uitgaande van de menselijke maat. Hierbij wordt gestimuleerd dat de talenten die mensen hebben, worden benut. Een Odensehuis wil perspectief bieden en voorkomen dat mensen met dementie en hun mantelzorgers in een isolement belanden. In een Odensehuis dragen de participanten (mensen met dementie/geheugenklachten, mantelzorgers en vrijwilligers) gezamenlijk verantwoordelijkheid voor de organisatie. Er wordt een beroep gedaan op het zelf organiserend vermogen die iedereen in meer of mindere mate bezit.

Het Odensehuis Alblasserdam start vanuit een initiatief van inwoners van het Damdorp. De initiatiefgroep bestaat nu uit Marleen de Folter, Gretel van Hoecke, Martin Kranendonk, Dirk Louter en Marjan Middelburg. Het initiatief wordt gesteund door de gemeente Alblasserdam. Bij de uitvoering van de activiteiten zal er samengewerkt worden met alle partijen in Alblasserdam, die een bijdrage kunnen leveren, zowel de professionele zorg- en welzijnsorganisaties als ouderenbonden, kerken, ondernemers en particulieren. Ook wordt er regionaal samengewerkt met andere Odensehuizen (o.a. in gemeente Papendrecht) en met Alzheimer Nederland.

Het Participand, de oude Beukelmanschool aan de Lelsstraat in Alblasserdam.

De informatiebijeenkomst vindt plaats in Landvast.

Deel dit bericht via...