Advertorial
ALBLASSERDAM – Tijdens de Week tegen Eenzaamheid van 29 september tot en met 6 oktober a.s. wordt in het hele land extra aandacht gevraagd voor eenzaamheid. Stichting Welzijn Alblasserdam (SWA) organiseert in samenwerking met verschillende organisaties deze week een aantal activiteiten in het Alblasserdam waarbij ontmoeting centraal zal staan. Verder is er een film gemaakt, waarbij Alblasserdammers ingaan op het thema eenzaamheid. De trailer van de film, gemaakt door Leonard van der Kuijl, is hieronder alvast te bekijken. Op 6 oktober gaat de film in première in Landvast. De film zelf is in kleur en duurt ongeveer een kwartier; de trailer duurt een ruime minuut en is zwart/wit.


Tijdens deze week worden Alblasserdammers uitgenodigd om een mooi kaartje op te halen aan de receptie van het Brughuis (locatie oude bibliotheek) en dat te versturen aan iemand die wel wat extra aandacht kan gebruiken.  Op vrijdag 30 september a.s. wordt om 10:00 uur een les aquarelleren gegeven in het Brughuis. Kosten zijn €3.50 en iedereen is welkom. Die vrijdagmiddag wordt om 14:00 uur een mini workhop macramé aangeboden in het Participand. Opgeven is wel noodzakelijk en kan via m.kleijwegt@yulius.nl of door te bellen naar 06-48202354. Later die middag opent de Elthetokerk aan de Blokweerweg vanaf 15:30 uur de deuren voor ontmoeting en een praatje.

Lunch en pubquiz
Op maandag 3 oktober wordt om 11:30 uur een ontmoetingslunch georganiseerd in het MFC Maasplein. Opgeven via Wiebe door een mail te sturen naar w.vandevreede@werkvisiedehoop.nl of door te bellen naar 06-42100235. Maandagavond kunnen mensen genieten van een diner in buurthuis de Pion (eigen bijdrage €1,00), Waalsmondelaan 16. Aanvang om 17:00 uur. Dinsdag 4 oktober  gaan medewerkers van de SWA zogenaamde ‘kletspakketten’ uitdelen op het Makado. Op woensdag 5 oktober is er vanaf 10:00 uur gelegenheid tot ontmoeting speciaal voor mannen en wel in de Postduif, Randweg 110. Opgeven is niet nodig. ’s Middags wordt een gezellige pubquiz georganiseerd in het Brughuis. Aanvang om 14:30. Aanmelden mag, maar is niet verplicht.

Wandeling
Donderdagmorgen kunnen belangstellende meelopen met de gezellige en sportieve wekelijkse welzijnswandeling die om stipt 10:00 uur vertrekt vanaf het Brughuis. Aanmelden is niet nodig. Tevens kunnen belangstellenden die donderdag de Kom Erbij Kunstroute door het dorp volgen met de auto, fiets of lopend. De route is te volgen in eigen tempo door middel van een stempelkaart. Start is bij Het Anker tussen 10.00 – 11.00 uur. ’s Avonds is er van 20:30 – 22:30 uur gelegenheid om bij BCA een potje badminton te spelen. De locatie is Sportlaan 3 (Blokweercentrum/Zwembad) en aanmelden kan via secretaris.bca@hotmail.com.

Op donderdag 6 oktober sluit Stichting Welzijn Alblasserdam de Week tegen Eenzaamheid af met de Kom Erbij Kunstroute. Aan deze route is afgelopen weken door verschillende organisaties én bewoners van Alblasserdam gewerkt. Er zullen diverse exposities te zien zijn in het teken van eenzaamheid, o.a. een fotografie expositie en schildertentoonstelling. Stichting Welzijn Alblasserdam wil met deze route gehoor geven aan dit belangrijke thema. Belangstellenden kunnen op donderdag 6 oktober a.s. met de auto, fiets of lopend de Kom Erbij Kunstroute door het dorp volgen. Starten kan tussen 10:00 en 11:00 uur vanaf het Anker, Wilgenplein 106. De route is in eigen tempo uit te voeren aan de hand van een stempelkaart waarop de diverse stopplaatsen zijn aangegeven. Op elke genoemde locatie is iets moois te doen of bezichtigen, mede mogelijk gemaakt door het Servicebureau Onderwijs & Cultuur (SOC).

De Kunstroute begint om 10:00 uur in het Anker met een voordracht van woordkunstenaar Wessel Klootwijk. De voordracht wordt herhaald om 10;45 uur. De laatste stopplaats is in Cultureel Centrum Landvast waar deelnemers aan de Kom Erbij Kunstroute om 11:00 uur kunnen kijken naar de première van de SWA documentaire ‘Drempels’. Een openhartige en ontroerende korte film waarin dorpsgenoten vertellen over eenzaamheid. De documentaire wordt daarna nog een aantal keren herhaald. Inloop is vrij!

Gratis
De activiteiten in de Week tegen Eenzaamheid zijn gratis te bezoeken, behalve het aquarelleren en het diner. Voor alle activiteiten geldt: vol-is-vol. Hou ook www.stichtingwelzijnalblasserdam.nl in de gaten. Eenzaamheidsgevoelens zijn helaas niet altijd op te lossen, maar meestal zijn er wel manieren om eenzaamheid te verminderen. Wanneer u zich eenzaam voelt, zult u zelf de eerste stap moeten zetten door te besluiten dat u iets aan uw eenzaamheidsgevoelens wilt doen. U staat er niet alleen voor en waar mogelijk zal de SWA u ondersteunen, advies geven of doorverwijzen. Voelt u zich eenzaam? Of vermoedt u van iemand in uw omgeving dat deze eenzaam is en wilt u graag advies over wat u kunt doen? Neem dan contact op met Sabine van Dalen via 078-202 11 11 of s.vandalen@stichtingwelzijnalblasserdam.nl

De film
Een openhartige en ontroerende korte film waarin dorpsgenoten vertellen over eenzaamheid. Wat is eenzaamheid nou precies? In deze korte film wordt het begrip ‘Eenzaamheid’ onderzocht, bevraagd en verbeeldt vanuit verschillende perspectieven. Eenzaamheid is voor iedereen anders, dat blijkt uit deze korte film.

Wat is eenzaamheid?

Heb je zelf wel eens te maken gehad met eenzaamheid?

Welke gebeurtenissen kunnen ervoor zorgen dat je je eenzaam voelt?

Wat kun je zelf aan eenzaamheidsgevoelens doen?

Kun je iets voor anderen betekenen als het gaat om eenzaamheid?

Op deze vragen krijgen we antwoord van verschillende deelnemers. Van jong tot oud wordt er verteld wat volgens hen eenzaamheid is, de drempels die ze zelf ervaren hebben en hoe ze daar mee om zijn gegaan.