ALBLASSERDAM – In de Oude Bibliotheek aan de Ieplaan, bij het Wilgenplein in Alblasserdam is donderdagmiddag 29 september 2022 Het Brughuis officieel geopend door wethouder Margreet de Deugd. In het pand zijn Jong JGZ ( consultatiebureau), Stichting Jeugdteams ZHZ (Centrum jeugd en gezin), MEE-Vivenz (maatschappelijke werk en cliëntondersteuning), Stichting Welzijn Alblasserdam (welzijnswerk) en de Sociale Dienst Drechtsteden ( regionale sociale dienst die ook voor Alblasserdam werkt) gevestigd. Het Brughuis is één centraal punt waar mensen terecht kunnen voor ongeveer al hun vragen op het gebied van zorg en welzijn.

Help!
Wethouder Margreet de Deugd van de gemeente Alblasserdam begon met een quote uit het boek De jongen, de mol, de vos en het paard van Charlie Mackesy. “Dit boek staat vol inspirerende woorden en als ik het even niet meer weet of inspiratie nodig heb, kijk ik in dat boek. Eén quote vind ik voor vanmiddag toepasselijk en dat is dezen: “Wat is het moedigste dat je ooit hebt gezegd?,” vroeg de jongen. “Help!,” antwoordde het paard. En in deze zin en dat ene woordje zit zoveel moed. Hulp vragen wordt soms ervaren als falen, als een zwaktebod, maar in feite is het het tegendeel. Je steekt je hand op en je vraagt mensen om je heen om hulp. Veel Alblasserdammers denken: ik red het wel en los het zelf wel op. Dat is hartstikke mooi, maar weet dat er ook een vangnet is als het even niet meer gaat. Voor momenten als je je alleen voelt en niemand anders je lijkt te kunnen helpen, kun je hierheen komen. Het is voor iedereen van 0 tot 120 jaar en is voor elke hulpvraag die je maar kunt bedenken. Soms kunnen ze je hier direct helpen en soms kunnen ze doorverwijzen.”

Vraag om hulp
Als voorbeelden noemde wethouder De Deugd: geldzorgen, lastige pubers, mantelzorg, energietoeslagen. “Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt ervoor binnenstappen. Voel je alsjeblieft welkom hier, zeg ik tegen iedereen in Alblasserdam. Vraag om hulp. Dat is het moedigste dat je kunt doen. ”

Dankzij voorgangers
De Deugd sloot af met: “Met de komst van Het Brughuis, heeft Alblasserdam er een mooie voorziening bij. Ik sta hier als trotse wethouder van het sociale domein. Maar het is er wel gekomen, dankzij al het werk van mijn voorgangers. De wethouders Dorien Zandvliet en Kees Jongmans. Zij hebben heel veel voorbereidend werk gedaan, want dit komt er natuurlijk niet zomaar. Iedereen die hierbij heeft geholpen, wil ik heel hartelijk bedanken.”

Deel dit bericht via...