NIEUW-LEKKERLAND – Een man heeft vrijdagavond 24 september 2022 via alarmnummer 112 de politie gebeld, omdat er volgens hem een luchtballon tussen de hoogste en laagste leidingen van de hoogspanningsmast in Nieuw-Lekkerland voer. Volgens Kinderdijker Dave, die op het dak bezig was in de Neptunusstraat in Nieuw-Lekkerland, werd er een levensgevaarlijke actie uitgehaald door de piloot. “Het was echt heel bizar. Ze hadden dood kunnen zijn,” stelt Dave. Aerostat Ballonvaarten weet heel zeker dat het gezichtsbedrog moet zijn geweest. “We gaan daar absoluut nooit onderdoor. We gaan toch geen stunts doen bij hoogspanningslijnen ?,” vertelt Patricia Struik, eigenaar van Aerostat.

 

Politie gebeld
En zo overtuigd dat Patricia is dat het niet is gebeurd, is Dave dat het wel is gebeurd. “Ik stond op het dak te werken en zag alles voor me gebeuren. Op het filmpje zie je ook dat de kabels eerst achter de ballon zitten en nadat ze tussen de bovenste en onderste lijnen door gaan, zie je de lijnen vóor het mandje zitten. Dat is echt geen gezichtsbedrog,” aldus Dave die 112 belde en daar vertelde wat hij had gezien.

Andere ballon veel hoger
Dave heeft een filmpje gemaakt, waarop de luchtballon en de hoogspanningslijnen in beeld zijn. Hij heeft er diverse mensen nog eens extra naar laten kijken, maar allen zijn er volgens hem van overtuigd dat de ballon tussen de lijnen door is gegaan. “Het kan gewoon niet anders. Levensgevaarlijk was het! Ze waren met twee ballonnen. De andere ballon zat veel hoger en deed wel normaal.”

De luchtballonnen gingen vrijdagavond bij Hendrik-Ido-Ambacht de lucht in en zijn geland bij De Vlist in de Krimpenerwaard. Volgens van Patricia van Aerostat Ballonvaarten is alles gewoon prima en normaal verlopen. “We zijn niet levensmoe. Zo’n ballon is 40 à 45 meter hoog. Als je dan tussen de lijnen zou gaan en één foutje zou maken, zou dat ernstige gevolgen hebben. We zaten ruim boven de leidingen. En zijn er honderd procent zeker niet tussendoor gegaan.”

Hoogste
De hoogspanningsmasten van Nieuw-Lekkerland zijn de hoogste van Nederland. Ze zijn ter hoogte van de Lek 163 meter hoog en ruim 50 jaar in gebruik.

Hieronder screenshots uit het filmpje van Dave uit Kinderdijk. Hij heeft inmiddels ook de luchtvaartpolitie ingelicht.

Update: hieronder ook bewegende beelden van Dave.