ALBLASSERDAM – D66 Alblasserdam maakt zich ‘ernstig zorgen’ over kinderen die vanwege de kosten niet op zwemles gaan en nu ook niet meer naar schoolzwemmen kunnen, omdat zwembad Blokweer in Alblasserdam is gesloten vanwege grote technische problemen. Dat vertelde raadslid D66 deze week tijdens een commissievergadering. Wethouder Margreet de Deugd vertelde dat er vanuit de gemeente bij scholen is aangeboden om kinderen uit groep 3 en 4 buiten het dorp te laten schoolzwemmen. Alleen de Ds. Joannes Beukelmanschool maakt hier gebruik van. Die kinderen worden per bus naar Sliedrecht gebracht.

Wethouder De Deugd vertelde: “We bieden altijd zwemlessen aan bij groep 4 in de eerste helft van het schooljaar en bij groep 3 in de tweede helft van het schooljaar. Onze Alblasserdamse kinderen krijgen dan dus nog zwemles, ongeacht of ze een diploma hebben. Dat is, nu het zwembad dicht is, vervallen. We hebben de scholen gevraagd hoe zij hiermee om willen gaan. Eén school wil de zwemlessen graag door laten gaan. Dat is de Beukelmanschool. Deze kinderen wijken uit naar Sliedrecht. Het vervoer wordt door de gemeente betaald. De andere scholen doen een uur bewegingsonderwijs op dat moment. De volwassenen kunnen met hun abonnement zwemmen in Papendrecht, maar ze kunnen het abonnement ook bevriezen. Zo hebben we geprobeerd iedereen tegemoet te komen.”

Raadslid Jacco Schook (D66) zei dat de eerder gestelde vragen over schoolzwemmen gingen over een specifieke groep die moeite heeft om de zwemles te betalen en zonder schoolzwemmen helemaal geen zwemles meer hebben. Schook: “Daar maken we ons ernstige zorgen over.”

De wethouder antwoordde: “Dat is een stukje overmacht. Daarom bieden we het als gemeente aan, maar we kunnen de scholen niet dwingen. Verder zijn er mogelijkheden om ouders tegemoet te komen, maar het feit dat je een gemeente verderop moet, is een extra drempel.”

Update:
Er kan, zoals eerder wel werd vermeld, níet met het Alblasserdamse abonnement in Papendrecht worden gezwommen. Wel is het mogelijk om onder bepaalde voorwaarden, geld terug te krijgen bij zwembad Blokweer. Hoe dit gaat, is hier te vinden. https://www.blokweer.nl/zwembad/