ALBLASSERDAM – In de Middelwetering, ter hoogte van de Molensingel in Alblasserdam dreven afgelopen week veel dode vissen en visjes. Volgens vissers veroorzaakt door de maaiboot van Waterschap Rivierenland. Het waterschap houdt die optie open, maar wijst er ook op dat er door warmte en kroos ook vissterfte kan zijn ontstaan. Voor de Alblasserdamse visvereniging de VAH is het helder: “De timing om een maaiboot in te zetten, was totaal verkeerd. Dit is echt een megadrama,” vertelt visstandbeheerder Emmo Steenhuis van de VAH.

Reactie waterschap
Jelmer Krom van het Waterschap Rivierenland, dat de maaiboot inzette, legt uit: “Langs de Molensingel hebben we vorige week inderdaad gemaaid met de maaiboot, vanwege de neerslag die toen werd verwacht. Er was hoop dat er een flinke bui zou vallen en als zo’n bui valt, moet je het water goed kwijt kunnen. Er is in de wetering ‘stroombaan’ gemaaid. Dat betekent dat vooral het midden is gemaaid. Dit is ook gedaan om ervoor te zorgen dat waterplanten niet de krooshekken van de pompen verstoppen.”

Oorzaak
Krom vervolgt: “En kan dit hebben geleid tot dode vissen? Het zou kunnen, maar het is niet met zekerheid te zeggen, want je hebt ook te maken met veel kroos, waardoor de waterkwaliteit afneemt en met hitte waardoor het zuurstofgehalte afneemt. Dus je kunt niet zeggen dat er een één op één relatie is met vissterfte. Als je niet gaat maaien en je hebt zo’n hoosbui, krijg je wateroverlast. Die afweging moesten we maken.”

Verkeerde timing
Voor de Alblasserdamse vissers is het echter klip en klaar dat er een relatie is tussen de inzet van de maaiboot en de massale vissterfte. “De timing was totaal verkeerd van het waterschap, want ze hebben zelf het protocol dat er bij een watertemperatuur van boven de 22 graden niet machinaal wordt gemaaid, vanwege het feit dat er dan vissensterfte kan optreden. Ze hebben het toch gedaan. En het water was 27 graden. Als je daar dan met een motorboot heen gaat, wervel je zoveel slib op, dat vissen kansloos zijn. In warm water zit al minder zuurstof en als je dan dit gaat doen, gaat het mis. Ze hadden het onderhoud aan de wetering veel eerder moeten doen, dan was het niet nodig om het bij deze warmte te doen. In 2016 is er ook niet tot de originele bodem gebaggerd. Eigenlijk heeft het waterschap dit probleem met waterplanten zelf veroorzaakt,” vindt Emmo Steenhuis van de visvereniging.

Drama
Steenhuis: “Het trieste is het gaat om enkele tientallen grote karpers, snoeken, zeelten, brasems. Sommige vissen wogen tot wel vijftien kilo en waren tot wel dertig jaar oud. Die heb je niet zomaar terug in het water. En we mogen zelf ook geen vis uitzetten. Dat terwijl de Middelwetering eigenlijk het belangrijkste water is voor onze vereniging. Het is heel triest en een puur drama dat niet zomaar te herstellen is.”

Dode vissen opgehaald
Deze week heeft het waterschap de meeste grote dode vissen uit het water gehaald en afgevoerd. “Maar het drama is nog groter dan het lijkt,” stelt Steenhuis. “Dat waren tientallen grote vissen, maar de kleine dode vissen zie je niet. Bij elkaar gaat het om honderden vissen. We hebben het in het verleden meer meegemaakt. Als de maaiboot in het water is geweest, komen de vissen naar boven. Ze proberen boven water nog wat lucht te happen, maar binnen enkele uren leggen ze het loodje.”

Jeugd
De visvereniging baalt flink. Vooral omdat het water ook veel wordt gebruikt door de jeugd. “We willen de jeugd achter de computer vandaan halen en laten vissen, zodat ze wat liefde voor de natuur krijgen. En als dan alles zo om zeep wordt geholpen, is dat heel triest,” besluit Steenhuis.

Afgelopen week, toen bleek dat er veel vissen dood waren gegaan, is nog snel de waterinlaat bij de boezem bij Kinderdijk opengezet, om zodoende zuurstofrijk water in de wetering te krijgen, maar toen was het voor de meeste vissen al te laat.

https://youtu.be/nXRqWMkj6Lw

Deel dit bericht via...