ALBLASSERDAM – De honderden vlaggen die deze maand zijn opgehangen aan lantaarnpalen in Alblasserdam, worden deze week nog door de actievoerders weggehaald. Daarnaast wordt het vlaggetje op de rotonde bij de Plantageweg vervangen voor een groter exemplaar en mag er een vlag op z’n kop blijven hangen op het kunstwerk de Tulp langs De Helling in Alblasserdam. Dat is deze week besproken tijdens een bijeenkomst in het Alblasserdamse gemeentehuis met de burgemeester, boeren en boerensympathisanten. Donderdagavond werd er al een begin gemaakt met het weghalen van de vlaggen. Zaterdag wordt de klus afgemaakt.

Op klompen, met zakdoeken en met een aantal trekkers, busjes en auto’s kwamen de actievoerders naar het gemeentehuis voor een gesprek met burgemeester Jaap Paans. Als presentje overhandigden ze Paans een kaasplankje.

Dialoog
Daar waar in Papendrecht de gemeente aangifte van bedreiging deed en dreigt kosten te verhalen op de actievoerders, koos men in Alblasserdam voor een andere aanpak. Wellicht onder het motto ‘met stroop vang je meer vliegen dan met azijn’ zette Alblasserdam in op een goed gesprek. En dat kwam er. De boeren en de burgemeester kijken na afloop terug op een geslaagde bijeenkomst. “Een goed gesprek. Een echt dialoog,” aldus de burgemeester.

Twee vlaggen wel
De actievoerders, allen twintigers uit Alblasserdam en omgeving, kregen uitgelegd dat er in Alblasserdam ook mensen zijn die grote moeite hebben met het feit dat de Nederlandse vlag op z’n kop wordt opgehangen. “Daarom zijn we tot een compromis gekomen. Nou ja, we hadden ook niet heel veel keus. We moeten de vlaggen voor het einde van de week weghalen, maar mogen wel een grotere vlag ophangen in het kunstwerk op de rotonde en bij de Tulp bij De Helling. Die vlaggen mogen in ieder geval blijven hangen totdat Remkes met een rapport komt. Al vinden we twee vlaggen eigenlijk wel erg karig, maar het is zoals het is,” vertellen de mannen.

Havenfestival en vlaggen terug
Verder is besproken dat er tijdens het Havenfestival ook aandacht zal komen voor de zorgen die er zijn om de stikstofplannen van het kabinet. Hoe en wat precies, wordt nog uitgedacht. De vlaggen krijgen de actievoerders, nadat ze aangetoond hebben eigenaar te zijn, weer terug.

Papendrecht
De contacten met Papendrecht, waar onder meer langs de Veerweg ook protestvlaggen zijn opgehangen, gaat volgens de mannen een stuk stroever. De gemeente meldde eerder al aangifte te hebben gedaan van bedreiging tegen de boa’s. “Maar dat slaat nergens op. Er is helemaal niemand bedreigd. Het kwam hooguit bedreigend over dat we er met z’n allen bij stonden.” De gemeente Papendrecht was donderdag  niet bereikbaar voor commentaar. Het Openbaar Miniserie is gevraagd hoe het staat met de aangifte door de gemeente Papendrecht. Hierover volgt vrijdag meer nieuws.

Goed opgevoed en grote zorgen
Burgemeester Jaap Paans laat weten terug te kijken op een goed inhoudelijk gesprek met ‘allemaal goed opgevoede jong volwassenen’. Paans: “Ik heb gesproken met twintigers die grote zorgen hebben over de toekomst van het land. Zij zien dingen misgaan en vinden dat Den Haag het aan het verkloten is, om het maar even in hun taal te zeggen. Dat gevoel zie ik ook breder terug in de samenleving en dat gevoel heb ik erkend en ik heb hier begrip voor getoond. Daarnaast heb ik uitgelegd dat ik in mijn rol als burgemeester neutraal ben en ook moet kijken naar de belangen van andere inwoners van Alblasserdam die juist grote bezwaren hebben tegen het op z’n kop hangen van de Nederlandse vlag.”

Om en om?
De burgemeester kon ook nog wel glimlachen over de onderhandelingspogingen van de actievoerders om bijvoorbeeld de helft van de vlaggen op z’n kop en de andere helft goed op te hangen, maar kon daarin niet meegaan. Verder werd de regenboogvlag nog besproken. Daar werd uitgelegd dat die, na een besluit van de meerderheid van de raad is opgehangen op coming-out-day. “Dat is een democratisch proces geweest en die vlag wordt opgehangen op een plek waar een vlag hoort te hangen en niet aan lantaarnpalen.”

Verder werd besloten dat in Alblasserdam aansluiting wordt gezocht bij boeren in Molenlanden die op zoek gaan naar een alternatief plan voor de aanpak binnen het stikstofbeleid.

Deel dit bericht via...