ALBLASSERDAM – Een groot deel van Alblasserdam is donderdagavond 11 augustus 2022 voorzien van protestvlaggen. Ruim 500 Nederlandse vlaggen werden op z’n kop opgehangen aan borden, lantaarnpalen en kunstwerken. “We willen een statement maken tegen het stikstofbeleid van de regering. Zoals het nu gaat, kan het gewoon niet,” vertellen de vlagophangers. Met zo’n zestig man trok men donderdagavond door Alblasserdam. Met behulp van zes kranen, hoogwerkers en ‘ladderwagens’ werden de vlaggen opgehangen. Rond middernacht was de klus geklaard.

Een echte organisatie zat er niet achter de actie, zo vertellen de veelal jeugdige deelnemers. “We zitten met 150 man in een appgroep en kwamen op dit idee. We hebben met elkaar 500 vlaggen van 5 euro per stuk aangeschaft. Verder hebben we 12.000 tiewraps gekocht.”

Waarom Alblasserdam?
En waarom er voor Alblasserdam is gekozen: “Omdat de meesten van ons hier of hier in de buurt wonen. Ook Alblasserdam is een boerenomgeving en we willen duidelijk maken waar we voor staan.”

Positief verhaal
Als de deelnemers wordt gevraagd wat ze belangrijk vinden wat er over hun actie wordt gemeld, luidt meermaals het antwoord dat het ‘een positief verhaal voor de boeren’ moet zijn. Velen hebben geen hoge pet op van de mainstream media. Ze vinden dat die media teveel de kant van de overheid kiezen en boeren vaak bewust onterecht zwartmaken en feiten verdraaien. Ook de lokale media worden met argusogen bekeken. “Dat stuk over de vlag van de McDonald’s in Alblasserdam klopte ook niet helemaal, want die schade aan die paal zat er al. Dat was gewoon een stuk losgelaten verf en dat zat er al voordat de vlag werd opgehangen. De manager zou dat nog laten weten,” vertelt één van de aanwezigen.

Goed bevestigd
Wat men ook belangrijk vindt dat wordt gemeld, is dat er ook vooral veilig is gewerkt. “Bij elke wagen hebben we het verkeer geregeld en was er minimaal één auto met gevarenlichten aanwezig. Verder hebben we de vlaggen echt goed bevestigd met tiewraps, zodat ze niet zomaar loskomen en gevaar kunnen veroorzaken. Ze hangen zo hoog, dat ook vrachtverkeer er geen last van heeft,” zo wordt verzekerd.

Duimen
De vlaggenactie viel volgens de actievoerders bij veel mensen in de smaak. “De meeste mensen die we tegenkwamen, reageerden positief. Op veel plekken kregen we duimen omhoog. We zijn ook nog gecontroleerd door de politie. Die zei dat we moesten blijven rijden en voorzichtig moesten doen.”

Even na middernacht werd de actie gezamenlijk afgesloten op de Dam in Alblasserdam. Na het interview blijkt ook de motor van de verslaggever te zijn voorzien van een vlag. “Die moet je dan ook op het nieuws zetten hè?”

Hoe de gemeente Alblasserdam tegen de actie aankijkt en of alle vlagen mogen blijven hangen, is nog onbekend.