ALBLASSERDAM – De Brug over de Noord bij Alblasserdam wordt donderdagmiddag 11 augustus 2022 gekoeld met water. Een blusboot spuit water tegen de metalen delen van de brugklep. “Hiermee willen we hinder voor (vaar)weggebruikers en schade aan de bruggen voorkomen,” aldus Rijkswaterstaat. Donderdagmiddag maakt Rijkswaterstaat in Alblasserdam dronebeelden van het koelen van de brug, meldt de gemeente Alblasserdam.

Rijkswaterstaat legt uit: “Door hoge temperaturen zetten stalen brugonderdelen uit. Als dit te veel gebeurt, kunnen bruggen niet meer goed open of dicht gaan. Om dit te voorkomen, koelen we bij voortdurende en/of extreem hoge buitentemperaturen bruggen. In 2020 – 2022 zijn op diverse stalen bruggen sensoren aangebracht die ons informatie geven over het effect van hitte, kou en koelen op de brug. Het gaat om de Spijkenisserbrug (S102), Brug over de Noord (N915), Verkeersbrug Dordrecht (Brugweg Zwijndrecht), Haringvlietbrug (A29), Papendrechtsebrug (N3), Wantijbrug (N3) en de Merwedebrug (A27). De data zijn real-time beschikbaar in een dashboard. Bij hitte kunnen we op basis van de data besluiten om een koelplan in werking te stellen of blusboten in te zetten. De beschikbare data helpt ook bij het efficiënt inzetten van materieel, waardoor kosten worden bespaard en hinder voor de omgeving beperkt wordt.”