ALBLASSERDAM – Fatma Gozek heeft vrijdag 5 augustus 2022 vanuit een vliegtuig een foto gemaakt van Alblasserdam. “Vandaag terug van m’n vakantie en we vlogen boven Alblasserdam. Met een geluk een mooi foto van kunnen maken,” zo laat Fatma weten. De laatste maanden vliegen steeds meer vliegtuigen over en langs het Damdorp. Dit heeft te maken met extra drukte op Rotterdam The Hague Airport. Het aantal passagiers dat in juli 2022 vloog via Rotterdam The Hague Airport was een record in de historie van de luchthaven. Dit waren in juli (commercieel vliegverkeer) 314.127 passagiers (+15% ten opzichte van het vorige record). Het vorige record was in augustus 2019 met 273.739 passagiers in een maand. Rotterdam neemt in juli en augustus zo’n 150 vluchten van Schiphol over. In augustus vertrekken er dagelijks meer dan 70 vliegtuigen vanaf Rotterdam Airport.

Uit de cijfers blijkt ook dat het aantal vertraagde, binnenkomende vluchten tussen 23.00 – 01.00 uur hoger is dan normaal. Er zijn honderd van dit soort vluchten geweest. Bovenop dit cijfer zijn er 96 spoedeisende vluchten in de nacht met de trauma- en/of politiehelikopter geweest. En vier positievluchten in de vroege ochtend. Ter vergelijk waren er in juli 2019 (precorona jaar) 86 nachtvluchten en 62 spoedeisende nachtvluchten. Dit hogere aantal is te wijten aan meer vertraagde landingen tussen 23.00 – 24.00 uur door operationele vertragingen op luchthavens in Europa, maar ook door vertraging in vertrektijd. Ook lag het aantal vluchten van de traumaheli dit jaar in juli hoger in de nacht.

Commercieel vliegverkeer
Het commercieel vliegverkeer is gelijk aan 2019. In de maanden mei, juni en juli 2022 waren dit in totaal 5453 vluchten (lijn- en vakantievluchten). In 2019 waren dat in dezelfde periode 5469 vluchten.

Maximum in geluidzone
In maart en april is er aanhoudende noord(oosten)wind geweest. Hierdoor is Baan 06 veel vaker gebruikt dan normaal. Daardoor is de geluidszone van RTHA bijna bereikt. Om overschrijding te voorkomen is de slotcoordinator gevraagd te stoppen met de uitgifte van slots voor dit zomerseizoen (looptijd tot 29 oktober 2022). Eerder had RTHA al baansturing ingesteld om een overschrijding te voorkomen.

Verwachting
Ook in augustus verwacht RTHA boven de 300.000 passagiers uit te komen met dagelijks zo’n 72 vluchten van en naar Rotterdam The Hague Airport.