ALBLASSERDAM – Megajacht Y720 van jachtenbouwer Oceanco in Alblasserdam is woensdagavond 3 augustus 2022 vanuit Alblasserdam, via de Noord en Nieuwe Maas naar Rotterdam gesleept en vaart via die route verder naar open zee waar zogenoemde ‘sea trials’  uitgevoerd gaan worden. Het 109 meter lange jacht werd in maart van dit jaar naar buiten gereden en is inmiddels in de laatste fases voor oplevering gekomen.

Op zee worden er allerlei tests uitgevoerd om te zien of alles naar behoren werkt en het jacht zeewaardig is. De Y720 wordt over niet al te lange tijd definitief opgeleverd. Als toekomstig eigenaar wordt filmregisseur Steven Spielberg genoemd. Oceanco kan dit niet bevestigen.

Veel glas en grijs
Het vaartuig wordt gekenmerkt door prominent gebruik van glas, waarbij het hoofddek, de brug en het bovendek volledig zijn omgeven door grote glazen ramen. Ook de grijze kleur is opvallend. Het is nog maar de tweede keer dat Oceanco een grijs jacht heeft geproduceerd. De meeste andere jachten zijn vooral wit van kleur.

Eerder meldde Oceanco: “De eigenaar speelde een sleutelrol tijdens het ontwerpproces, wat de Y720 tot een heel bijzonder jacht maakte. Het jacht is ontworpen met technologisch geavanceerde milieusystemen die de huidige regelgeving overtreffen.”