ALBLASSERDAM – De mega-masten van het nieuwe zeiljacht van Amazon-oprichter Jeff Bezos worden dinsdag 2 augustus 2022 met grote hijskranen bij jachtenbouwer Oceanco in Alblasserdam op een ponton gelegd en horizontaal naar Rotterdam vervoerd. De rest van het 127 meter lange jacht werd afgelopen week al met de stille trom naar scheepswerf Greenport in de Rotterdamse Eemshaven gevaren. Oceanco heeft besloten om het vaartuig in Rotterdam af te bouwen. De brug De Hef, waar veel ophef over ontstond, hoeft hiermee niet gedemonteerd te worden.

Eieren en bedreigingen
Bij Oceanco zaten ze een tijd lang met de handen in het haar. Er was een idee om ophaalbrug De Hef in Rotterdam voor enkele dagen te demonteren, omdat de masten van het jacht te hoog waren voor deze brug. Hier ontstond in en om Rotterdam veel ophef over. Nadat het Algemeen Dagblad krantenkoppen als ‘Iconische brug ‘gesloopt’ zodat superjacht van één na rijkste man ter wereld erdoor kan’ en ‘Waarom zijn we zo boos over de ontmanteling van De Hef (dat we zelfs eieren willen gooien)?’ publiceerde, was bij Oceanco de maat vol en moest men op zoek naar een andere oplossing om het jacht veilig naar zee te krijgen. Oceanco ontving na de mediapublicaties allerlei bedreigingen van mensen die hadden gelezen dat De Hef gesloopt zou worden voor een rijke man. Het jachtenbedrijf uit Alblasserdam vreesde ook voor schade aan haar nieuwe vaartuig, als er daadwerkelijk met rotte, gekookte of rauwe eieren naar het jacht zou worden gegooid. De angst bij het bedrijf is nog steeds zo groot, dat er niets meer over het project gecommuniceerd mag worden. Hooguit wordt er na oplevering, achteraf nog een bericht naar de media verzonden.

Naar Rotterdam
In de afgelopen maanden is besloten om de masten van het nieuwe jacht elders te monteren. Dit wordt gedaan op de scheepswerf van Greenport Rotterdam, meldt de Schuttevaer. De masten worden deze week vanuit Alblasserdam naar Rotterdam gevaren.

Helikopters
Het zeiljacht in aanbouw, van Amazon-oprichter Jeff Bezos, is zondag 24 oktober 2021 aangekomen bij jachtenbouwer Oceanco in Alblasserdam. Dit bleef toen niet onopgemerkt. Er vlogen twee helikopters, waarvan één landde op het terrein bij Oceanco. Ook dinsdag 2 augustus 2022 was er weer een helikopter bij het bedrijf aanwezig.

Grootste zeiljacht ter wereld
Jeff Bezos is de rijkste man op aarde en heeft Oceanco ingeschakeld om voor hem een jacht te bouwen met een lengte van 127 meter. Het wordt het grootste zeiljacht ter wereld. Als werknaam heeft het vaartuig de Y721.