ALBLASSERDAM – In het kunstwerk De vier windstreken, op de rotonde bij de Plantageweg / Randweg in Alblasserdam is vrijdagavond opnieuw een Nederlandse vlag op z’n kop in de top gehangen. Een ladder werd uitgeschoven, een man rende naar boven en hing de vlag op. Het is een protest tegen het stikstofbeleid van de rijksoverheid. Eerder op de dag had de gemeente Alblasserdam de vlag, die woensdag was opgehangen, laten verwijderen.

De vlag op deze hoogte laten verwijderen is voor overheidsinstanties lastiger dan voor particulieren. De Alblasserdamse brandweer mag bijvoorbeeld niet hoger dan 4 meter op een ladder staan en medewerkers van de gemeentelijke buitendienst mogen ook niet naar tien meter hoog klimmen. De plaatsers van de vlag, gebruiken een 3-delige ladder en gaan onbeschermd omhoog.

Een woordvoerder van de gemeente liet weten dat de gemeente Alblasserdam geen partij is in de landelijke discussie en dat de protestuitingen daarom van gemeentelijke eigendommen worden gehaald. Ook de stickers met de tekst ‘Welkom in Boerenlanden, Onafhankelijk sinds 2022′, die op de komborden waren geplakt, zijn afgelopen week verwijderd, omdat het volgens de gemeente niet de bedoeling is dat officiële verkeersborden worden beplakt.

In de hele regio zijn in de afgelopen maand vlaggen op z’n kop geplaatst. Onder meer in Nieuw-Lekkerland en Oud-Alblas hangen tientallen vlaggen in lantaarnpalen en aan woningen.