ALBLASSERDAM – De protestvlag die bovenop het kunstwerk De vier windstreken op de rotonde bij de Randweg / Plantageweg in Alblasserdam is geplaatst, mag voorlopig blijven hangen. Dat maken burgemeester Jaap Paans en de gemeente Alblasserdam zaterdag 30 juli 2022 bekend via Twitter en de gemeentelijke website. De Nederlandse vlag werd afgelopen woensdag op z’n kop aan het kunstwerk bevestigd. Vrijdagmiddag werd de vlag, in opdracht van de gemeente, weggehaald en vrijdagavond hing er alweer een nieuwe vlag. “Dit was een lastig besluit, omdat de gemeente zelf geen partij is in het conflict en neutraal wil blijven,” zo is te lezen in de gemeentelijke verklaring.

De gemeente Alblasserdam meldt verder:”Tegelijkertijd hebben we gemerkt dat verschillende Alblasserdammers steun willen betuigen aan de boeren. De gemeente wil – binnen het recht op demonstreren – aan die behoefte ruimte bieden. Ook de veiligheid van mensen tijdens het aanbrengen en verwijderen van vlaggen op grote hoogte, speelt mee in deze afweging.”

“Het stikstofprobleem speelt in heel Nederland,” vertelt burgemeester Jaap Paans van Alblasserdam. “Het raakt mensen en de emoties lopen soms hoog op.” Hij roept op tot kalmte en respect. “Ook in ons dorp zijn er mensen die de boeren openlijk steunen. Anderen wijzen het omkeren van de Nederlandse vlag af. Laten we iedereen met respect bejegenen. Samen zijn we Alblasserdam. We gunnen elkaar de ruimte om op beargumenteerde wijze onze meningen te delen.”

Het standpunt dat de vlag weg moest vanwege het feit dat de gemeente geen partij is, zorgde ook voor kritiek op het gebruik van de Oekraïense vlag door de gemeente en de burgemeester, omdat de gemeente ook in het conflict tussen Rusland en Oekraïne geen partij is.

De burgemeester wil graag in gesprek met de demonstranten die de vlag op het kunstwerk hebben opgehangen. “Ik wil graag met hen praktische afspraken maken binnen het wettelijk vastgelegde demonstratierecht.” Een afspraak maken kan door een mail te sturen naar veiligheid@alblasserdam.nl.

De vlag werd vrijdag, in opdracht van de gemeente Alblasserdam, verwijderd.

En vrijdagavond hing er alweer een nieuwe variant. Iets minder netjes ‘gemonteerd’ dan de vorige variant.