ALBLASSERDAM – De 25-jarige man uit Papendrecht die op 6 mei 2022 op de Edisonweg in Alblasserdam de 19-jarige Esmee en de 18-jarige Ilse dodelijk aanreed, blijft voorlopig vastzitten. Dat heeft de rechtbank dinsdag 26 juli 2022 beslist. De advocate van de verdachte had gevraagd of haar cliënt, in afwachting van de inhoudelijke behandeling van de zaak, uit de voorlopige hechtenis mocht, maar volgens de rechtbank zijn er ernstige bezwaren en moet de verdachte vast blijven. Verder bleek dinsdag, tijdens een pro-formazitting in de Dordtse rechtbank, dat de verdachte tussen januari 2018 en april 2022 maar liefst 52 keer een boete kreeg voor verkeersovertredingen.

52 boetes
De officier van justitie somde op: “Rijden door een rood kruis, snelheidsovertredingen met 27, 35 en 48 kilometer per uur te hard. Het rijden over een vluchtstrook. Twee keer rijden door rood licht. Mobiele telefoon vasthouden tijdens het rijden. Voetgangers niet voor laten gaan bij het zebrapad. Twee keer gevaar en hinder veroorzaken. Parkeren in een tunnel. Met 90 kilometer per uur rijden door de bebouwde kom, waarbij een voetganger die wilde oversteken, opzij moest springen om niet geraakt te worden. Bij het CJIB zijn overzichten opgevraagd. Op die overzichten staan in het totaal 52 boetes voor verkeersovertredingen tussen 20 januari 2018 en 20 april 2022. Hij gebruikte zijn auto als wapen in het verkeer.”

Familie
Bij de pro-formarechtszaak waren veel familieleden en vrienden aanwezig van de overleden Esmee en Ilse. Dit zorgde voor emotionele momenten tijdens de behandeling. Er werd gehuild en getroost. En bij het horen van de waslijst aan overtredingen, werd er ontsteld gereageerd. Ook de familie van de verdachte was aanwezig en volgde de zitting vanaf de andere zijde van de rechtszaal.

Doodslag
Verdachte Abdelghafour el B. wordt door justitie verdacht van doodslag op de twee jonge vrouwen uit Alblasserdam. Ilse en Esmee reden in de nacht van 5 op 6 mei 2022 op één scooter richting Alblasserdam. De tieners reden door het groene verkeerslicht en staken de Edisonweg over richting de Grote Beer. Op dat moment kwam van links een automobilist aan. Volgens justitie reed de verdachte op dat moment tussen de 81 en 97 kilometer per uur op een weg waar, vanwege wegwerkzaamheden, een maximumsnelheid gold van 30 kilometer per uur. Verder reed hij volgens het Openbaar Ministerie door rood. “Het licht stond al 174 seconden op rood toen El B. door rood reed.” Tot slot heeft onderzoek uitgewezen dat de verdachte op eerdere kruisingen te hard reed. Zo zou hij tussen de 111 en 126 kilometer per uur hebben gereden bij een eerdere kruising op zijn route van die nacht op een plek waar maximaal vijftig gereden mocht worden.

Twijfel over 30
De advocate van de verdachte vindt dat uit het dossier onvoldoende blijkt dat er op de ongevalslocatie inderdaad een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur gold. Ook zijn er geruchten dat de borden in de avond worden gedraaid, zodat er in de avond en nacht een maximumsnelheid van 80 kilometer per uur geldt. De advocate wil dat het bedrijf BAM, dat aan de weg aan het werk was in die periode, wordt bevraagd naar het bebordingsplan en de situatie van de bewuste nacht. Dit gaat binnenkort ook gebeuren, zo besliste de rechtbank.

Steun
Verdachte El B. kreeg tijdens de zitting ook even het woord. “Ik heb verder niet veel te zeggen. Mijn steun en condoleances gaan naar de ouders die een vreselijke klap hebben meegemaakt.”

Doodslag
Na beraad beoordeelden de rechters dat de verdachte voorlopig vast blijft zitten. “We vinden dat er nog steeds ernstige bezwaren zijn voor de primaire verdenking van doodslag. We gaan niet uit van boze opzet, maar er is ook zoiets als voorwaardelijke opzet. Het is aannemelijk dat er fors te hard is gereden en door rood is gereden. Er is sprake van een geschokte rechtsorde en er is, gezien alle eerdere overtredingen, gevaar voor recidive,” aldus een van de rechters.

Dossier voor nabestaanden
De advocate van de nabestaanden verzocht om ook inzicht te krijgen in het huidige dossier. Dit verzoek werd afgewezen, omdat de rechtbank dit nog ’te prematuur’ vindt. “Er is nog geen eind proces-verbaal. Zodra dit er is, is het verzoek om de stukken zo spoedig mogelijk te verstrekken.”

De volgende rechtszitting staat gepland op 17 oktober om half 2 in Dordrecht. Of de zaak dan opnieuw pro forma of inhoudelijk wordt behandeld, is afhankelijk van de nog lopende onderzoeken en onderzoekswensen.