KINDERDIJK – Afgelopen week werd bekend gemaakt dat de traditionele Kinderdijkse Molenmarkt dit jaar niet in het dorp maar bij de molens gaat plaatsvinden en niet op vrijdagavond maar op zaterdag (overdag). Dit leidde onmiddellijk tot veel felle reacties en kritiek. Gevreesd wordt dat de verplaatsing ten koste gaat van de gezelligheid en van de inkomsten van de lokale ondernemers. Verder vindt een aantal Kinderdijkers dat de Stichting Werelderfgoed Kinderdijk te veel te zeggen heeft in het dorp. Via Facebook zijn deze week oproepen geplaatst om de markt te boycotten. Jaap de Ron van speeltuin ‘t Balkengat in Kinderdijk is organisator van de Molenmarkt en hij legt uit hoe het idee tot stand is gekomen en welke voordelen er volgens hem aan de verplaatsing van de markt zitten.

De Ron vertelt: “Dit jaar organiseren vrijwilligers van speeltuin ‘t Balkengat uit Kinderdijk weer een grootschalige Molenmarkt. Anders dan andere jaren is de traditionele Molenmarkt in het Werelderfgoed en vindt hij op zaterdag plaats. De organisatoren vanuit de speeltuin ‘t Balkengat zien nieuwe mogelijkheden en hebben Stichting Werelderfgoed Kinderdijk (SWEK) benaderd. Tegelijk organiseert SWEK dit jaar de 50ste editie van de Verlichtingsweek. Een mooie gelegenheid voor een vernieuwde samenwerking.”

De Ron vervolgt: “Met een actieve club vrijwilligers organiseert speeltuin ‘t Balkengat het jaar rond diverse activiteiten in het dorp. Denk aan de lampionnenoptocht, tentenkamp en ook de Molenmarkt. In twee jaar met coronabeperkingen hebben we maar heel beperkt activiteiten kunnen organiseren. Gelukkig kan het nu allemaal weer. Ook met een grote Molenmarkt. Dat we voor de nieuwe opzet tussen de molens en op zaterdag kiezen, heeft diverse redenen. Er is meer ruimte voor het toenemend aantal bezoekers aan de molenmarkt. Voor de organisatoren en de gemeente – en uiteindelijk voor ons allemaal – is dat een belangrijk punt. Een veilig en ordelijk verloop van de Molenmarkt maakt het jaarlijks tot een succes. Naast veiligheid, zien we ook nieuwe kansen voor de Molenmarkt. Zo hebben we dit jaar een modelbouwvereniging uitgenodigd voor een demonstratie met hun boten op het water. Voor jongeren is er een techniek-stand en kinderen kunnen zich laten schminken. Apollo zorgt voor een muzikale omlijsting.”

Helemaal nieuw is de samenwerking tussen de speeltuin en de SWEK niet. De Ron: “Voor de verlichtingsweek werkten we altijd al samen. Een club vrijwilligers uit het dorp ging altijd al bij de molenaars langs om de molens in het licht te zetten. Met de vernieuwde opzet wordt de verbinding tussen het dorp en het Werelderfgoed nog verder versterkt. We zijn blij met vrijwilligers van de speeltuin en uit het dorp, de samenwerking met SWEK en het overleg met de gemeente, die met elkaar deze editie van de Molenmarkt 2022 mogelijk maken.”

Deel dit bericht via...