ALBLASSERDAM – De Brug over de Noord wordt dinsdag 19 juli 2022 met water gekoeld. Rijkswaterstaat legt uit: “Door te koelen beperken we het uitzetten van de stalen brugonderdelen vanwege de hoge temperaturen. Hiermee willen we hinder voor (vaar)weggebruikers en schade aan de bruggen voorkomen.”

Rijkswaterstaat: “Door hoge temperaturen zetten stalen brugonderdelen uit. Als dit te veel gebeurt kunnen bruggen niet meer goed open of dicht gaan. Om dit te voorkomen koelen we bij voortdurende en/of extreem hoge buitentemperaturen bruggen.”

Als gevolg van de hitte wordt het oostelijke brugdeel van de Spijkenisserbrug niet meer gedraaid, om schade aan de constructie en hinder voor het wegverkeer te voorkomen. Zeegaande scheepvaart kan gebruik maken van het westelijke brugdeel. Ook de verkeersbrug Dordrecht en de Brug over de Noord draaien voorlopig niet.De scheepvaart wordt hierover via eigen kanalen geïnformeerd.

In de periode 2020-2022 zijn op diverse stalen bruggen sensoren aangebracht die informatie geven over het effect van hitte en koelen op de brug. Het gaat om de Spijkenisserbrug (S102), Brug over de Noord (N915), Verkeersbrug Dordrecht (Brugweg Zwijndrecht), Haringvlietbrug (A29), Papendrechtsebrug (N3), Wantijbrug (N3) en de Merwedebrug (A27).

Rijkswaterstaat: “Bij hitte kunnen we op basis van de data besluiten om een koelplan in werking te stellen en maatregelen in te zetten. De beschikbare data helpt ook bij het efficiënt inzetten van materieel, waardoor kosten worden bespaard en hinder voor de omgeving beperkt wordt.”

Deel dit bericht via...